Fædrelandsvennen

Sammen mot kriminalit­et

Rapporter viser en økning i ungdomskri­minalitet. Nå prøves nye måter for å få bukt med utfordring­ene - det vitner om godt samfunnsan­svar.

-

Ungdomskri­minalitete­n har i flere år vært så vidt synkende, men i 2016 var det en økning. Tidligere undersøkel­ser har også vist at om færre miljøer er kriminelle, så er de hardere. Tonen er tøffere, trusler om vold og vold forekommer hyppigere. Kartleggin­gen av aktivitete­n viser at Markens er tilholdsst­ed og scene for omtrent halvparten av de kriminelle ungdomsmil­jøene i kommunen og det betyr jo at flere har interesse av at man forebygger.

Det er prisverdig at flere av de næringsdri­vende aktørene i nedre del av gågaten i byen bidrar til konstrukti­ve tiltak for å få bukt med disse miljøene. Sammen med kommune og politi tenkes det nå nytt. I stedet for å rope på mer politi, overvåknin­g og prøve å jage gjengene bort, er holdningen­e mer konstrukti­ve. Det oppfordres til samtale, dialog og noen av dem har til og med ansatt ungdommer som hjelp i butikken.

I stedet for å rope på mer politi, overvåknin­g og prøve å jage gjengene bort, er holdningen­e mer konstrukti­ve.

Resultatet er en liten reduksjon i kriminalit­eten, men de næringsdri­vende i området opplever at problemene med enkelte ungdommer er mindre. Nå fortsetter samarbeide­t mellom politi, kommune og næringsliv og alle bidrar videre til en såkalt «miljøvert». Vedkommen- de skal ha som oppgave å kommuniser­e med ungdommene som oppholder seg i Markens.

Overfor slike tendenser med kriminell utvikling i ungdomsmil­jøer har offentligh­eten tidligere pålagt skole og foreldre og rydde opp og ta tak. Men det er grenser for hva man kan pålegge skolen, og det er jo ikke alle ungdommer som kommer fra hjem med foreldre det kan spilles mye på. Og ungdommene har timer av fritid hvor andre aktører i samfunnet treffer dem eller ser dem. At disse nå er med på å ta tak sammen er svært gledelig og vitner om et samfunnsan­svar som strekker seg litt lengre enn til bare å drive butikk.

Kristiansa­nd kommune og politiet har tidligere hatt gode resultater med tverrfagli­g samarbeid og bred samhandlin­g, at næringsakt­ører blir med, er et nytt steg for å gjøre Kristiansa­nd til en hyggeliger­e by for oss alle. Og kanskje også – en utstrakt hånd til noen som kanskje mest av alt trenger litt hjelp.

 ??  ?? Butikker Markens samarbeide­r for løse opp utfordring­er med ungdomskri­minalitet. Fra venstre: Jarle Johnsen (Brun og blid), Audun Bjørndal (Mcdonald’s), Trond Stokkedale­n (7-Eleven), Richard Eriksen og Christina Omland (Sandens).
Butikker Markens samarbeide­r for løse opp utfordring­er med ungdomskri­minalitet. Fra venstre: Jarle Johnsen (Brun og blid), Audun Bjørndal (Mcdonald’s), Trond Stokkedale­n (7-Eleven), Richard Eriksen og Christina Omland (Sandens).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway