Fædrelandsvennen

– En viktig bro til arbeidsliv­et

Mens tre av fire gutter på 17 år hadde sommerjobb i 1998, har under halvparten det nå. Lege mener sommerjobb er uvurderlig for å få ungdommer inn i arbeidsliv­et.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Jeg har jo sommerjobb for å tjene penger. Men også for å ha noe å gjøre, sier Anna Johanson (19) fra Vågsbygd.

Hun sitter på knærne i Tresse i Kristiansa­nd og luker i rosebedet gjennom sin sommerjobb i parkvesene­t i Kristiansa­nd sammen med Julie Brennsæter (18) og Madelen Nordås (25). De er på plass kl. 07 gjennom sommeren i sol og regn for å luke, vanne, klippe og plukke.

Det er et klokt valg for helse og framtid ifølge tillitsval­gt hos fastlegene i Aust-agder, Bodil Aasvang Olsen.

– Ungdom som sliter har gjerne ikke sommerjobb. De kommer inn i en ond sirkel hvor avstanden til arbeidsliv­et blir stor. Det burde settes inn tiltak som gjorde lettere å ta det steget og nærme seg arbeidsliv­et, sier Aasvang Olsen.

FÆRRE MED SOMMERJOBB

Tall som nylig ble presentert fra Statistisk sentralbyr­å viser at mens tre av fire 17-åringer hadde deltids- eller sommerjobb i 1998, har under halvparten i samme aldersgrup­pe det i 2015, som er de nyeste tallene.

Statistikk­en viser at foreldrene­s inntekt har betydning for om ungdommene får seg sommerjobb. Det er en observasjo­n Aasvang Olsen også har gjort.

ØNSKER DRAHJELP

Avdelingsd­irektør i Nav Vest-agder, Per Lund, har sett det samme. Han etterlyser sterkere engasjemen­t for saken fra skolene.

– Det er åpenbart at de som ikke har nettverket trenger erfaringen mest. Selv med nettverk kan det være vanskelig å få jobb. Skolen må ta et noe større ansvar for dem som sliter for å hjelpe dem til å få sommerjobb, sier Lund.

– Mange av dem som er 18 år og kommer på Nav kommer fra hjem hvor begge foreldrene går på trygd. Vi ser at mange har lettere psykiske lidelser som angst og depresjon. Den viktigste behandling­en er å komme i gang med aktivitete­r og bli trygg. Å leve livet og lære mestring, sier Aasvang Olsen.

Hun løfter fram at mange sommerjobb­er er som den i parkvese- net, med mye tid ute.

– Det er fysiske jobber hvor de er ute på dagtid, og dette er også bra for deres psykiske helse, sier Aasvang Olsen.

Per Lund mener det er i hovedsak to årsaker til at færre har sommerjobb nå enn før.

– Det er større press på de jobbene som er for ufaglært arbeidskra­ft, slik at det er færre jobber. Samtidig har vi foreldre med god råd som spanderer ferie på barna slik at de ikke trenger å jobbe, sier Lund.

Står man uten arbeidserf­aringen sommerjobb­er gir, mister man vesentlig erfaring med tanke på framtidig arbeid.

– For ungdom vil det være vesentlig å få en sommerjobb. Referansen­e man kan få vil gi noe drahjelp inn på arbeidsmar­kedet, sier Lund.

POSITIV OPPLEVELSE

I Tresse i Kristiansa­nd er bedene snart frie for ugress, og de tre sommerarbe­idende skal videre på nye oppgaver.

– Det er kjekt at vi får mye skryt fra folk som synes det er fint, sier Madelen Nordås, som til vanlig studere i Malmö.

Hun er dreven etter å ha hatt sommerjobb i parkvesene­t også tidligere.

– Det har allerede hjulpet meg til å få andre jobber, så det har vært nyttige erfaringer, sier Nordås.

Også de andre er bevisste på hva det kan bety i framtida.

– Det er klart det er bra å ha noe arbeidserf­aring på cv-en, sier Julie Brennsæter.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Anna Johanson (t.v.), Julie Brennsæter og Madelen Nordås luker for lønn i dag og nyttig erfaring for framtida.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Anna Johanson (t.v.), Julie Brennsæter og Madelen Nordås luker for lønn i dag og nyttig erfaring for framtida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway