Fædrelandsvennen

Kan avlive kjæledyret ditt

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Skal du ha hunden med på feire til utlandet? Eller skal katten være igjen hjemme? Her får du tipsene du trenger for å unngå trøbbel.

Mange spør seg i disse dager om kjæledyret skal være med på ferieturen eller være hjemme. Begge deler kan fungere.

Vi tok en prat med veterinær ved Grim Torv Veterinærh­us, Katarina Jybe Skivik, for å høre hva vi må være oppmerksom­me på.

– For at hunder skal trives på sommerferi­e, må de beskyttes fra sterk varme. Det er ikke alltid slik at hunder tåler samme varme som oss. Se til at de oppholder seg i skygge og levelig temperatur, og at de ikke blir utsatt for smitte, sier veterinære­n.

Katter tåler normalt litt mer varme enn hunder. Men dersom katten skal bli hjemmevære­nde i sommer, er det én ting som er svært viktig å huske.

– Katteeire må huske på de nye reglene som sier at du ikke kan la katten være alene uten tilsyn. Blir dette oppdaget, er boten på 15.000 kroner, sier Skivik og legger til:

– Det er viktig å finne noen som passer på katten din i ferien. Den trenger mat og vann jevnlig, sier hun.

KAN BLI SKJEBNESVA­NGERT

Er man på vei hjem fra utenlandst­ur med én hund, og identifika­sjon er glemt hjemme, eller er mistet, kan det i verste fall bety døden.

– Da kan du risikere å oppleve at kjæledyret ditt blir avlivet, eller én dyr karantene hvor dyret ikke kommer ut av landet, sier veterinære­n.

Lars-erik Rondestvei­t i Mattilsyne­t ber folk være veldig opp- merksomme på det som kreves av de forskjelli­ge landene.

– Se etter at kjæledyret ditt har rabiesvaks­ine, kjæledyrpa­ss og er Id-merket. Hvis ikke vil din hund bli sett på som én ukjent hund, og da kan den måtte stå i karantene i mange måneder.

Han sier at bestemmels­ene er forskjelli­ge fra land til land, og at det lønner å lese seg opp før man reiser.

– Det er veldig mange spørsmål fra folk om det å reise med katt, hund eller ilder, bekrefter Rondestvei­t.

HJERTEORM

Blant attraktive reisemål om sommeren finner vi land som f.eks. Hellas og Spania. Der er hjerteorm et problem forteller veterinær, Katarina Jybe Skivik.

– Dette er man nødt til å beskytte hunden sin mot. Vi har ikke det i Norge, sier Skivik.

Hjerteorm er én halvannen desimeter lang orm som setter seg i blodkarene i hjertet. Også sandfluer og leptospiro­se må man være oppmerksom­me på i disse områder.

– Det er også helt andre type flåttsykdo­mmer der, forklarer veterinære­n.

Også i Danmark og Sverige finnes det én type hjerteorm. Denne er litt mindre, men kan være dødelig.

Dersom folk skal utenfor Europas kontinent, er det andre sykdommer å se opp for:

– Hvis du skal til Tunisia, Tyrkia eller Afrika, holder det ikke med rabiesvaks­ine. Da må hunden ta blodprøve. Det er flere sykdommer der som ikke finnes i Norge, og som ikke er lovpålagt å behandle. Så dette er viktig å passe på, sier Skivik og anbefaler folk å gå inn på Mattilsyne­ts internetts­ider.

– Der kan man skrive inn hvil- ket land man skal til. Her får du et eksakt svar på hva du trenger å forberede dyret ditt på for de land det gjelder.

KENNEL ER ETT ALTERNATIV

Hvis hunden skal etterlates hjemme, finnes det flere gode muligheter.

– Det beste er om man har noen kjente som kan passe den, eller så kan man sette den i kennel eller hundehotel­l. Det kan være lurt å velge et sted hvor du har hørt at andre hunder trives.

– Jeg pleier alltid å anbefale folk å kontakte én veterinær så fort de vet når og hvor ferieturen går. Da rekker man å beskytte dyret for det som det trengs å beskyttes mot. Vaksinene kan ikke gis samtidig, og det gjelder behandling­ene også, sier Skivik. Hun anbefaler folk å være ute i god tid.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Du kan risikere at kjæledyret ditt blir avlivet hvis du mangler identifika­sjonspapir­er.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Du kan risikere at kjæledyret ditt blir avlivet hvis du mangler identifika­sjonspapir­er.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Veterinær, Katarina Jybe Skivik, hos Grim Torv Veterinærh­us.
FOTO: PRIVAT Veterinær, Katarina Jybe Skivik, hos Grim Torv Veterinærh­us.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway