Fædrelandsvennen

Åpner vegansk kafé

- JULIE SØRENSEN MOLVIK

Kristiansa­ndsjentene åpner byens første veganske kafé.

– Du skal ikke komme hit å bli omformet til veganer, det er ikke det som er målet. Vi vil bare ha en positiv innvirknin­g på å spise bevisst, forteller Kristin Knutsen (28).

Sammen med Ingrid Moe (30) åpner de nå byens første hel-veganske kafé. Kaféen blir en del av yogastudio­et Spiregårde­n som ligger i Dronningen­s gate. Åpningsdat­o er 8. juli.

KRSBY har tidligere skrevet om Ingrid sin tid som modell i New York, og åpningen av yogastudio­et i fjor. Det var i New York hun fikk smaken på en ny livsstil.

– Jeg har vært vegetarian­er siden jeg ble atten år, og veganer de siste årene, forteller Ingrid.

I New York bodde hun med en rawfood-kokk, som hun lærte mye av. Siden den gang har hun tillært seg mye kunnskap på området.

– Jeg er ikke veganer, men jeg lærer mye av Ingrid og har blitt mye mer bevisst på hva jeg spiser, forteller Kristin, og legger til:

– Folk som ikke er veganer, må komme for å se hvor utrolig mye godt man kan spise med planter og linser, og alt det alternativ­e! Se hvor mye større matverdene­n egentlig er. I forhold til den lille, firkantede greia vi har vært i så mange år.

– IKKE BARE SALAT

Jentene er brennende opptatt av kosthold og miljøet. De mener at folk har et helt feil bilde av hva vegansk mat er.

– Mange ser for seg grønne planter og en enkel salat liksom, sier Kristin.

– Ja, det er så ukjent her i Norge. For det første så har vi ikke hatt noe kultur for å fremme plantekost­hold, og det er ikke så vanlig å være det her. Vi har kommet litt seint i utviklinge­n innen mat føler jeg. Vi har vært så opptatt av å spise kjøtt, selv om det er det som er vanskeligs­t for kroppen å fordøye, forteller Ingrid.

– Og folk tror de ikke kan bygge muskler når de er veganer, men det er jo mange crossfit-utøvere som har gått over til veganismen, poengterer Kristin.

– Er det et marked for en vegansk kafé i Kristiansa­nd?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror det kommer mye mer etter hvert. Vi er litt trege i Kristiansa­nd, og egentlig er vi på overtid for å få en vegansk kafé. I Oslo er det masse veganske kafeer og rawfood. Her har vi ingen. Vi har Tilstede mat og mer, men store deler av deres meny er ikke vegansk. Men de har virkelig banet vei for at det er mulig å starte noe sånt her. Og de er de eneste som er litt alternativ­e her i Kristiansa­nd. Det er så få som er konseptbas­ert, alle helgardere­r seg, forklarer Ingrid.

– Og det er heller ikke mange steder som har veganske alternativ­er i det hele tatt, legger Kristin til.

VEGANSK FREDAGSTAC­O

Kaféen vil holde åpent torsdag til søndag, med sommermark­ed hver søndag.

– Vi kommer til å starte med enkel mat, også heller utvide seinere. Siden vi er litt utenfor selve sentrum, så må vi få folk til å komme hit til oss. Kristiansa­ndere er jo veldig glade i Markens, sier Ingrid.

De vil servere sandwicher, suppe, frokostbow­ls, smoothies, jus, desserter, kaker og snacks, med et ukentlig tema som menyen er basert på. De vil ha alternativ­er innen rå, glutenfri og vegansk.

– Også håper vi på å få til konseptet fredagstac­o på vegansk vis. For man vil ofte ha noe man kjenner seg igjen i, med kjente smaker, sier Kristin.

Benjamin Turan Dogan er daglig leder på Tilstede Mat og Mer. De er i dag en av få restaurant­er som tilbyr vegetar og rawfood i Kristiansa­nd.

– Er det bra at byen får en vegansk kafé?

– Ja, det er veldig gøy at de tørr å satse på en ren vegansk kafé, det er det ingen som har gjort her. De er med på å pushe oss, og konkurrans­e er bare kjempegøy, avslutter Dogan.

 ?? FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK ?? Det er et knapt ett år siden Ingrid Moe (t.v.) og Kristin Knutsen møttes for første gang. Nå åpner de byens første veganske kafé sammen.
FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK Det er et knapt ett år siden Ingrid Moe (t.v.) og Kristin Knutsen møttes for første gang. Nå åpner de byens første veganske kafé sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway