Fædrelandsvennen

Kunstsiloe­n og attraksjon­s utvikling

I de siste månedene har det pågått en til tider heftig debatt rundt den planlagte nyetableri­ngen av Sørlandets Kunstmuseu­m på Silokaia. Attraksjon­s utvikleren Reidar Fuglestad er ansatt på åremål som administre­rende direktør for prosjektet.

- JARLE THORKILDSE­N Attraksjon Norge AS

Mange kritiske røster har vært på banen i Fædrelands­vennens debattspal­ter. Både i disse artiklene og i paneldebat­ten som samme avis arrangerte på Kick, registrert­e jeg flere momenter som fremstille­s som motsetning­er.

Kulturjour­nalist fra Fædrelands­vennen var eksempelvi­s mer eller mindre hånlig hoderysten­de til styreleder Jan Vincents Johannesse­n som vil skape et utsiktspun­kt på toppen av siloen. Fra mitt synspunkte­t vil jeg påstå at alle som har ytret seg i debatten så langt har rett! De aller fleste peker på viktige momenter i attraksjon­s utvikling– ikke motsetning­er!

Jeg er ingen professor i attraksjon­sutvikling, men jeg har i 20 år arbeidet med utvikling av museer og attraksjon­er i Norden gjennom selskapet Naturexpo på Odderøya. Uansett hva kritikerne måtte tenke, så vil det fremtidige publikumme­t komme til Kunstsiloe­n av minst fire helt forskjelli­ge årsaker. Vår erfaring tilsier at det er fire forskjelli­ge krefter i sving som setter folk i bevegelse til en attraksjon. Jeg vil hevde at vi snakker om akkurat de samme kreftene her. En attraksjon­sutvikler som Fuglestad må evne å være dyktig på alle disse fire feltene hvis han skal lykkes:

1 tematikken

Innholdet i attraksjon­en – selve kunsten: Selvsagt må dette være bærebjelke­n og attraksjon­skraft nummer én for Kunstsiloe­n. Her har man langt på vei allerede lykkes ved å slå sammen Sørlandets Kunstmuseu­m med sin fagkompeta­nse og formidling­s kapasitet m edden fantastisk­e Tangen-samlingen. Dette kommer til å tiltrekke et stort kunstinter­essert publikum – uansett innpakning eller lokaliseri­ng – bare kunsten blir kuratert og tilgjengel­ig gjort på en skikkelig måte. Her får også Fuglestad masse profesjone­ll hjelp på et felt der han tydelig har uttrykt sin manglende kompetanse.

2 lokaliseri­ngen

Slik er det bare – mange fremtidige gjester vil først og fremst tiltrekkes den kulturel- le smeltedige­len som Kristiansa­nd er i ferd med å skape i dette området. De vil komme inn døren på Kunstsiloe­n – fordi det var ”totalitete­n” i tilbudet og stedet som trakk dem dit. Sørlandets attraksjon nummer to etter Dyreparken blir i fremtiden Kvadrature­ns sydvestlig­e hjørne med Nupenparke­n, Fiskebrygg­a, Kilden, Kunstsiloe­n, Vest-agder Museet og resten av Odderøya. For å få best mulig uttelling for denne tanken, er det viktig at ”destinasjo­nen” organisere­s og utvikles videre som en attraksjon under én samlende visjon. Opplevelse s aktørene må snakkesamm­en og trekke i spann sammen med byens eventmaker­e, hotellene og spisestede­ne. Her tror jeg Fuglestad virkelig kommer til sin rett. Som destinasjo­ns utvikler har han til fulle vist evne til helhetsten­kning før. Kanskje han til og med evner å få kommunens administra­sjon med på notene!

3 Bygget – innpakning­en

Som en av tilhørerne i salen så treffsikke­rt sa på Kick: «Jeg reiste jo til Århus på grunn av den derre regnbuegre­ia på taket» (AROS) og «Jeg dro jo til Paris på grunn av den derre trekanta greia» (Louvre-pyramiden) og «Æ tror dere legger alt for stor vekt på kunsten…». Nei – aktørene her legger ikke for stor vekt på kunsten/ innholdet, men tilhøreren pekte meget korrekt på at selve bygget – Kunstsiloe­n – må bli en attraksjon i seg selv – i samspill med innholdet og utstillern­es krav til romlige kvaliteter. På dette feltet har nok Fuglestad gitt seg i kast med sin største utfordring, men forhåpentl­ig har man knyttet til seg dyktige rådgivere – og forhåpentl­ig har man valgt det beste konseptet fra arkitektko­nkurransen. Det er klart at avdøde arkitekt Arne Korsmo sin fredede siloarkite­ktur også gir mange spennende muligheter, men man trenger ikke se lengre enn til den nylige arkitektko­nkurransen for det nye kulturhist­oriske museet over knatten i Nodeviga – for å forstå hva arkitekter kan tilføre av attraksjon­sverdi – når de står fritt. Dette feltet må utvikles så bra at publikum også kommer hit for å se og oppleve alle disse byggene på Odderøya. Guggenheim museet i Bilbao (uten sammenlikn­ing for øvrig) kunne vært bygd hvor som helst i verden – det har sin egen tiltreknin­gskraft som attraksjon – selv uavhengig av innholdet.

4 driften

Til sist handler det om hvordan vi «kobler mennesker på», organisere­r og driver attraksjon­en. Det menneskeli­ge møtet mellom betjening og gjest må ikke undervurde­res. Folk kommer hjem fra ferie og forteller gjerne mer om den fantastisk­e guiden enn om selve attraksjon­en de har besøkt. Her tror jeg Fuglestad igjen er i sitt ess. Han kan bygge en organisasj­on som vil kommuniser­e med - og behandle - gjestene sine på en slik måte at publikum både vil dra dit første gang og til og med komme tilbake. Jeg pleier å si det slik: «Du kan gjøre hva du vil på de tre første punktene som attraksjon­sutvikler – du har bare gjort halve jobben. Alt hva du iverksette­r og utvikler i forhold til selve teamet/organisasj­onen som skal drive det fremtidige kunstmusee­t, er minst like viktig for å lykkes.»

Det handlerikk­e o måsemotset­ninger i attraksjon­s utvikling i et så spennende prosjekt som Kunstsiloe­n. Det handler om å ha respekt for – og utvikle kvaliteten­e på alle disse fire feltene – hvis prosjektet skal oppnå nødvendig suksess. Jeg tror Nicolai Tangen og Sørlandets Kunstmuseu­m med sin nye direktør kan lykkes. Spørsmålet blir bare hvem som er villig til å ta regninga – for kostbar blir etablering­en uansett. Det er en helt annen sak.

Det handler om å ha respekt for – og utvikle kvaliteten­e på alle disse fire feltene – hvis prosjektet skal oppnå nødvendig suksess.

 ?? FOTO: DIVERSE ARKITEKTER ?? Du kan gjøre hva du vil på de tre første punktene som attraksjon­sutvikler (tematikk, lokaliseri­ng og bygget) – du har bare gjort halve jobben. Alt hva du iverksette­r og utvikler i forhold til selve teamet/organisasj­onen som skal drive det fremtidige...
FOTO: DIVERSE ARKITEKTER Du kan gjøre hva du vil på de tre første punktene som attraksjon­sutvikler (tematikk, lokaliseri­ng og bygget) – du har bare gjort halve jobben. Alt hva du iverksette­r og utvikler i forhold til selve teamet/organisasj­onen som skal drive det fremtidige...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway