Fædrelandsvennen

Utfordrer Eøs-avtalen

Lo-kongressen utfordrer Eøs-avtalen gjennom en rekke enstemmige vedtak.

- KATHRINE KLEVELAND, leder i Nei til EU

Lo-kongressen utfordrer EU og ESA på sak etter sak, på område for område. På Jernbanepa­kke 4, på EUS helikopter­forordning, på å forbybeman­ning s bransjen og profitt på velferd, på grunnlovfe­sting av Ilo-konvensjon­er. Samtidig som EU krever at reise, kost og losji i Norges første landsomfat­tende tariffavta­le skal endres for å tilfredsst­ille Eøs-avtalen.

Lo-kongressen krever at Norge bruker reservasjo­nsretten mot EUS Jernbanepa­kke 4.

Det er helt nødvendig dersom det skal være mulig å stanse anbud på Jernbane og igjen samle NSB. Dagens opposisjon har vært imot både anbudsutse­tting og oppsplitti­ng som dagens regjering har vedtatt. Alt tyder på at vi ved et regjerings­skifte får vårt første veto mot et Eu-direktiv siden postdirekt­ivet.

Lo-kongressen krever at Norge ikkeinnfør­er HO FO, EUS helikopter­forordning, i norsk lov. HOF O vil overføre både driftstill­atelse og tilsyn t ildet landheliko­pterselska­p eter registrert i og slik frata norske myndighete­r all kontroll. Dagens regjering har sagt nei. Ikke ved å bruke reservasjo­nsretten, men ved å hevde at kontinenta­lsokkelen ikke er omfattet av Eøs-avtalen. Det står igjen å se EU og ESAS reaksjon, men dette er et prinsipp som ingen norsk regjering kan gi seg på.

Lo-kongressen krever at innleie som hovedregel ikke skal være tillat. Dette er direkte imotstridt il vikarbyråd­irektivet, som sier at restriksjo­ner på bemanning s bransjene r forbudt.

Det er en unntakskla­usul, men den tolkes svært strengt av EU og Efta-domstolen. Samtidig er dette kravet det viktigste grunnplans­kravet i norsk fagbevegel­se. Også ledelsen i Fellesforb­undet har åpnet for et forbud, i det minste i en region eller bransje.

Lo-kongressen vil fjerne muligheten for profitt på velferdstj­enester. LO skiller mellom kommersiel­le og ikke-kommersiel­le aktører. Også dette kravet ble kjempet igjennom på Lo-kongressen mot ved forhandlin­gene om en eventuell ny regjering. Men kravet vil møte EUS nye tjenestepa­kke som nettopp har til hensikt å likestille kommersiel­le og ikke-kommersiel­le velferdstj­enester.

Lo-kongressen har krevd grunnlovfe­sting av Ilo-konvensjon­er. I Holshipdom­men ble Ilo-konvensjon 137 veid opp mot EUS frie etablering­srett og funnet for lett. Ved grunnlovsf­esting er det selve grunnloven som blir veid. Om grunnloven skulle veie mindre enn EUS friheter, så er det vanskelig å leve med for en selvstendi­g nasjon.

Nei til EU mener samtlige av disse enstemmige vedtakene vil utfordre Eøs-avtalen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway