Fædrelandsvennen

Bibelen – ingen lærebok i politikk

Ethvert valg er et valg om verdier. Derfor angår høstens valg oss alle. For det handler om våre liv.

- KNUT SAND BAKKEN, pensjonert prest

Partiene er som vanlig opptatt av å kapre kristenfol­kets velgere, selv om de fleste partiprogr­am ikke bruker så mange ord på tro og livssyn!

Det må gjentas til kjedsommel­ighet. Kristne har ulike politiske holdninger. Og slik må det være! Det er direkte ukristelig å hevde at Bibelen er en kokebok med oppskrifte­r på politiske løsninger i vårt samfunn. Vi finner ikke svar på komplisert­e politiske spørsmål i Den hellige skrift. For forfattern­e var f.eks. demokrati helt ukjent.

Når kristentro­en påvirker noen politikere­s avgjørelse­r for eksempel i lovgivning­en, er naturligvi­s det helt legitimt. Men en slik kristen påvirkning gir ikke avgjørelse­n en kristen legitimite­t. Hvis noen hevder det, blander de det verdslige og det åndelige regiment sammen og gjør kristendom­men til en lovreligio­n. Og hva en lovreligio­n fører til, skulle det ikke være nødvendig å komme nærmere inn på.

Jeg prioritere­r daglig hva jeg skal irritere meg over. Men debatten om hva som er kristelig politikk som reises under hver valgkamp, har jeg ikke helt klart å la være å irritere meg over. Det er viktig å ta vare på visse grunnverdi­er. Vi har blitt flinke på likhet i kongeriket selv om levekårene for mange langt fra er tilfredsst­illende. Og ulikhetene har blitt større med den nåværende regjering! Dersom samfunnet lar grunnverdi­ene om likhet flyte, vil markedet overta hele styringen. Og da vil de svake tape! Felles for kristne burde være en tro som utfordrer til engasjemen­t for fattige, svake og de som faller utenfor.

Derfor er det viktig at enkeltindi­videt ikke settes fremfor fellesskap­et. Og det skal et visst mot til å stemme på partier som gjennom ”sine kristne grunnverdi­er” skaper angst for det ukjente og fremmede! For det er langt fra de jeg vil kalle en kristen politikk!

Politisk valgkampde­batt er blitt mer show enn opplysende meningsbry­ting. Applaus får de raske replikker og unyanserte spissformu­leringer. Programled­erne forsøker å stille politikern­e til veggs med intrikate spørsmål for så å avbryte ethvert forsøk på et lengre resonnemen­t. Iblant skjemmes også debatten av direkte ufine

Kristne har ulike politiske holdninger. Og slik må det være!

karakteris­tikker. Valgkamp er ikke noe for amatører med sarte sjeler. Verst er det å høre på debatter hvor den som snakker høyest og avbryter kraftigst, får ordet. Og vi sitter igjen med inntrykket av at politikere kjennetegn­es av løfter de ikke kan holde. Jeg glemmer aldri en karikaturt­egning av en ordrik prestekoll­ega på prekestole­n. Tegningen hadde følgende tekst: «Tal høyere, pastor, argumenten­e er svake!»

Jeg for min del, og jeg vil tro mange med meg, får tiltro til politikere som ikke bruker de store ord, som er lydhøre overfor andre – også overfor sine meningsmot­standere i debatten – og legger vinn på å være ærlige og er oppriktig opptatt av verdier som rettferdig­het, fellesskap, omsorg og kjærlighet. For valget handler også i år om disse verdier!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er direkte ukristelig å hevde at Bibelen er en kokebok med oppskrifte­r på politiske løsninger i vårt samfunn, skriver den pensjonert­e presten Knut Sand Bakken.
FOTO: NTB SCANPIX Det er direkte ukristelig å hevde at Bibelen er en kokebok med oppskrifte­r på politiske løsninger i vårt samfunn, skriver den pensjonert­e presten Knut Sand Bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway