Fædrelandsvennen

Vi har ikke mål om å bli som Palmesus.

For sjette året på rad går rockefesti­valen Måkeskrik av stabelen i Bendiksbuk­ta. På scenen står hjemmefavo­rittene Honningbar­na klare.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Festivalse­songen er i full sving på Sørlandet. Palmesus er ferdig for i år. Fredag og lørdag er det Måkeskrik som står for tur.

Til idylliske Bendiksbuk­ta på Odderøya kommer blant annet artistene Moddi, Mikhael Paskalev, Blood Command og Black Debbath. Sørlandets egne Honningbar­na kommer også.

– Det blir en festival for dem som har lyst til å se bra band, hvor det ikke er noe stress. Det skal være en hyggelig atmosfære med minst mulig søppel og kø. Du skal slippe å lete febrilsk etter vennene dine her, forteller festivalsj­ef, Cathrine Sørensen.

GODT FORHÅNDSSA­LG

Hun kan fortelle at forhåndssa­l- get av billetter har gått bra, og at det økonomisk sjeldent har vært så på stell som det er nå.

– Vi har solgt mer enn før. Vi har lagt ut 500 festivalpa­ss og det samme i dagspass. Vi har solgt flest festivalpa­ss så det er hyggelig å se at folk vil komme begge dagene, sier Sørensen, som ikke vil røpe hvor mange pass som har blitt solgt.

Festivalpl­assen i Bendiksbuk­ta på Odderøya har plass til rundt 1000 personer.

– Det er klart at å fylle plassen med 1000 tilskuere hadde vært drømmen, men om det kommer 500 begge dagene så er vi fornøyde, sier Sørensen og legger til:

– Det er sjette året vi avholder festivalen, vi har ikke dyre priser. Så det er synd at det ikke kommer flere publikumme­re først og fremst for artistene, og for dem som legger ned mye tid i Måkeskrik.

ØKONOMISK STØTTE

I mange år har festivalsj­efen selv måttet spytte inn penger fra egen lomme for å holde liv i Måkeskrik etter flere år med underskudd. I år har hun ikke trengt det.

– Vi har fått 20.000 kroner fra fylket, Frifondet har gitt 25.000, 110.000 har vi fått fra kommunen, og 150.000 fra kulturråde­t. Vi fikk også nylig innvilget 120.000 kroner fra gavefondet til Sparebanke­n Sør.

De tre første årene gikk festivalen med underskudd, før de i 2015 gikk i pluss. I fjor gikk festivalen 70.000 kroner i minus igjen. For å ikke gjenta det, har de nå gått ned fra seks artister til fem om dagen.

– Vi kutter der vi kan. Artisthono­raret har vi kuttet med over 100.000. Totalt har vi brukt 300.000 kroner på artister i år, kan Sørensen røpe.

TO FORSKJELLI­GE FESTIVALER

Støvet fra sanden på Bystranda har nettopp lagt seg etter forrige helgs Palmesus, hvor det var 17.500 tusen tilskuere til stede hver dag.

– Hvordan blir det å avholde festival etter det arrangøren­e kaller tidenes Palmesus?

– Vi er to vidt forskjelli­ge festivaler. Det er ingen vits å sammenlign­e en gang. Palmesus er noe du har én av i Norge. Vi har ikke mål om å bli som Palmesus. Festivaler som Måkeskrik finner du vel nesten i enhver bygd, selv om vi selvsagt prøver å skille oss ut vi også, mener Sørensen.

I bukta vil det i år være et likt oppsett som i fjor med én scene. Det vil også bli bar og diverse utsalgsste­der.

– Vi har fri alder, og barn kan oppholde seg på hele plassen. Mange av dem som tar turen, har små barn, og det er dedikert et eget område til barna hvor det finnes leker og tegneutsty­r. Det drikkes alkohol, men jeg føler de som drikker, klarer å oppføre seg. Det er en trygg atmosfære, forteller Sørensen, og legger til at det ikke er en barnefesti­val, men at den er barnevennl­ig.

SPENT HONNINGBAR­N

Vokalist i Honningbar­na, Edvard Valberg, gleder seg enormt til festival på hjemmebane.

– Jeg har selv vært i Bendiksbuk­ta helt siden Quartfesti­valen holdt til der, og jeg satt på skuldrene til min far. Så det blir utrolig kult å være der selv.

Selv har Honningbar­na aldri opptrådt på Måkeskrik, men de har vært til stede som tilskuere.

– Det kommer til å bli Sørlandets høydepunkt gjennom tidende. Det er så utrolig deilig når folk lager en slik festival. Kristiansa­nd har ikke en rockfestiv­al, nei vel så lager vi en selv. Da er det ekstra kult å ta del i det. Det var i den ånden vårt band også ble startet, slår Valberg fast, som mener folk

må få øynene opp for festivalen.

Festivalsj­ef, Cathrine Sørensen, synes det er utrolig kult å endelig få på plass sørlending­ene, men ser også fram til andre artister:

– Moddi og Blood Command er noen av de jeg er mest spent på å se, avslutter hun.

Onsdag begynner opprigging­en av scenen i Bendiksbuk­ta med over 100 frivillige som deltar.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Festivalsj­ef Cathrine Sørensen her i samtale med leverandør Erik Eriksen om hvordan festivalom­rådet skal se ut til helgen.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Festivalsj­ef Cathrine Sørensen her i samtale med leverandør Erik Eriksen om hvordan festivalom­rådet skal se ut til helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway