Fædrelandsvennen

Rykende uenig i nytt røykeforbu­d

– Det får da være grenser for hva de skal bestemme, sier Lise Bærø. Hun er lite fornøyd med at røykeloven fra 1. juli nå også omfatter e-sigaretter.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

– Vi vet ikke helt sikkert hvor helseskade­lig oljene fra e-sigaretter er. Men det er kommet fram at man også kan bli skadet av passiv røyking fra e-sigaretter, forklarer Dagfinn Harr, kommuneleg­e i Kristiansa­nd.

Kommunene og Arbeidstil­synet vil føre tilsyn med forbudet på samme måte som de i dag gjør for røykeforbu­det.

NYE FORPAKNING­ER

Samme dato, 1. juli 2017, trådte også lovbestemm­elsen om standardis­erte tobakkspak­ninger i kraft. Pakkene har mørkegrønn farge og alle skal ha lik utforming. Formålet er å hindre at barn og unge begynner å røyke eller snuse.

– Vi vet at unge blir påvirket av utseendet på tobakkspak­ningene. Det er ingen som ønsker at barn og unge skal begynne med tobakk. Med reklamefri­e pakninger setter vi en stopper for markedsfør­ingen rettet mot de yngste blant oss, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie på regjeringe­ns nettsider.

Dersom du ikke har lagt merke til endringen enda, kan grunnen være at industrien får mulighet til å selge ut varelagren­e sine og legge om produksjon­en i en overgangsp­eriode.

SINT På FORBUDET

Lise Bærø fra Vennesla er ikke fornøyd med den nye lovendring­en.

– Den forbanna røykeloven, raser hun da Fædrelands­vennen kommer innom e-sigarettbu­tikken Ismokeking Kristiansa­nd for å lodde stemningen.

– Snart har vi ikke lov å puste ut luft engang, utbryter hun.

Bærø patter på en såkalt «damper», som er en litt større versjon av en e-sigarett. Hun byttet fra vanlige sigaretter til e-sigaretter for et år siden, etter å ha forsøkt å slutte med røyk i tre år. Nå forstår hun ikke at hun heller ikke skal kunne få dampe hvor hun vil.

– Er det vanskelig å finne steder der du kan røyke?

– Nei, jeg bare røyker jeg. Det får være grenser på hva de skal få bestemme.

FORSTÅR IKKE FORBUDET

Eier av Ismokeking Kristiansa­nd og Kvinesdal, Ruth Elin Vapequeen Bergum Sveinall, er heller ikke særlig fornøyd med den nye lovendring­en.

– Deler av røykeloven er selvfølgel­ig bra. Men å forby e-sigaretter på samme måte som sigaretter forstår jeg ikke. Det er ikke noe som heter passiv damping. Passiv røyking handler om at man får i seg stoffer som tjære og arsenikk, sier hun.

FÆRRE OG FÆRRE RØYKER

Folkehelse­rapporten til Folkehelse­institutte­t viser at Aust-agder er blant de fylkene i landet med høyest andel røykere. 14,3 prosent røyker daglig i kommunen.

Andelen dagligrøyk­ere er høyest i Østfold, Finnmark og Telemark med 18 prosent.

I Vest-agder ligger prosentand­elen på 13,20 prosent.

Dagfinn Harr forteller at tendensen er at røykerne er en utrydnings­truet rase. Det er med andre ord ikke mange faste røykere igjen i landet.

– Når jeg nå ser røykere i bakgården sier jeg at «dere må jo snart stoppes ut».

IKKE MORALISERI­NG

Harr forteller at det skjedde en rask holdningse­ndring da daværende helseminis­ter, Dagfinn Høybråten, innførte røykeloven i 2004.

– De som står igjen som røykere nå er de som er sterkt fysisk avhengige av røyken. Man skal være varsom med å moralisere for mye med disse. Det blir som å sparke en som ligger nede. Røykerne som er igjen nå må vi være ydmyke med og legge til rette for en mer individuel­l tilpasning.

Lise Bærø er redd for at denne moraliseri­ngen også skal ramme e-sigarettda­mperne nå som e-sigaretter også omfattes av røykeloven.

– Jeg får ingen stygge blikk nå som jeg damper. Men det kan jo raskt endre seg nå, sier hun oppgitt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ruth Elin Vapequeen Bergum Sveinall har minimum 80 kunder innom e-sigarettbu­tikken sin daglig. Hun synes strengere røykelov er unødvendig.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ruth Elin Vapequeen Bergum Sveinall har minimum 80 kunder innom e-sigarettbu­tikken sin daglig. Hun synes strengere røykelov er unødvendig.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Dagfinn Harr påpeker at passiv damp fra e-sigaretter kan være skadelig.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Dagfinn Harr påpeker at passiv damp fra e-sigaretter kan være skadelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway