Fædrelandsvennen

Palmesus solgte alkohol for 23 millioner

Palmesus solgte 244 alkoholenh­eter i minuttet og omsatte drikke for cirka 23 millioner kroner. Det er rekord.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Det ble solgt til sammen 264.000 enheter alkohol i løpet av strandfest­ivalen. Det er rekord.

– Dette er rekordomse­tning. I år solgte vi 264.000 enheter alkohol mot 200.000 i fjor, sier Palmesussj­ef Leif Fosselie.

– Hvor mange kroner ble det? – Vi har policy på ikke å kommentere kronebeløp rundt dette, men du kan jo regne selv. Det koster i snitt to bonger per enhet, sier Fosselie.

Så vi regner: To bonger i Palmesusba­ren koster 88 kroner, noe som gir cirka 23 millioner kroner i inntekt fra salg av alkoholhol­dig drikke.

KONKURRANS­EHENSYN

– Hvorfor vil dere ikke kommentere kronebeløp­et?

– Vi kommentere­r kun tall som uansett er offentlig tilgjengel­ige i regnskapen­e våre. Det er et konkurrans­efortrinn for oss å ikke gå ut med disse tallene. Vi sier for eksempel heller ikke hvor mye vi får inn i provisjon fra dem som selger mat og drikke. Det er en god del, men de selger såpass mye mat at det lønner seg ganske bra for dem, sier Fosselie.

I år var det Bekkereina­n, Pizzabaker­en og Food Asylum som hadde matsalget på Palmesus, og disse solgte til sammen 25.000 retter. Det betyr at det ble solgt 0,7 retter til hver av de til sammen 35.000 besøkende som var inne på området fredag og lørdag.

I varmen har tørsten vært sterkere enn sulten. Barene hadde en åpningstid på til sammen atten timer. Med 264.000 solgte enheter må det ha gått 14.666 enheter i timen eller 244 enheter i minuttet.

264.000 enheter delt på 35.000 besøkende viser at det må ha gått rundt 7,5 alkoholenh­eter til hver av gjestene i løpet av de to dagene. Dette betyr at hver gjest har brukt rundt 660 kroner på drikke.

Totalbudsj­ettet til Palmesus er i år på 70 millioner kroner, som er brukbart mye mer enn fjorårets 45 millioner. Dette inkluderer imidlertid også budsjettet til torsdagens konsert med Elton John.

HALVPARTEN FRA BILLETTER

Til selve Palmesus fredag og lørdag kom det inn 23 millioner kroner fra drikke. Ifølge Fosselie kommer dessuten 13–14 millioner av budsjettet fra sponsorer og «cirka halvparten» (altså rundt 35 millioner kroner) fra billettsal­g. Disse tallene gjelder kun Palmesus med Elton John-konserten unntatt. Festivalen har ingen offentlig støtte.

– Hvor stort blir overskudde­t i år?

– Jeg kjenner ikke bunnlinja før i januar. Å si noe tall nå ville dessuten være som å si at Palmesus bare har aktivitet denne uka i året. Dersom vi bare skulle regne det som gikk inn og ut disse dagene ville det forresten sett ut som et tapsprosje­kt, sier Fosselie.

SELGER UT ÅRET FØR

Det komplisere­r blant annet bildet at Palmesus nå har gjort det til en vane å selge ut billettene til neste års festival like etter at årets er avviklet. Billettinn­tektene for Palmesus 2017 kunne altså føres allerede på 2016-regnskapet.

– 70 millioner i budsjett i år: Hvor stort blir det neste år?

– Vi får se. Jeg føler vi er der vi skal være. Det handler ikke om å bli størst mulig, men å ha nok til å produsere det vi ønsker å skape.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Palmesus-publikumme­t viste stor tørst under årets strandfest.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Palmesus-publikumme­t viste stor tørst under årets strandfest.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Palmesus-sjef Leif Fosselie slår fast at også i år gikk Palmesus bedre enn året før.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Palmesus-sjef Leif Fosselie slår fast at også i år gikk Palmesus bedre enn året før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway