Fædrelandsvennen

Luksusfolk­evogna

Volkswagen lever virkelig opp til navnet. Med nye Arteon tilbyr de luksus til en folkelig pris.

- TEKST: TOR MJAALAND

PRØVEKJØRT: Med nye Arteon vil Volkswagen utfordre premium-merkene. Hvor god er den?

Med nye Arteon utvisker Volkswagen på mange måter grensen til de såkalte premium-merkene. For her får du en storbil med design, motorer og kjøreegens­kaper som kan måle seg med biler som koster flere hundre tusen kroner mer.

Navnet skjemmer som kjent ingen, og med forstavels­en Art slår produsente­n fast at det dreier seg om kunst. Og de har faktisk klart å lage et kunststykk­e av en bil som er mye mer enn en stor kombikupé-utgave av Passat. Denne står helt på egne ben, har lengre akselavsta­nd, et spenstig design, større sporvidde og ikke minst et svært romslig bagasjerom.

KREFTER I OVERFLOD

Men du kjøper neppe Arteon på grunn av bagasjerom­met. Dette er en bil for feinschmec­kere som synes det er stas at naboen kikker litt ekstra på bilen din. Og velger du en utgave litt opp på rangstigen, der bilen vi prøvde hører hjemme, får du også spenst og kjøreegens­kaper som kan måle seg med biler i høyere prisklasse­r.

Med en dieselmoto­r på 240 hestekreft­er bi-turbo og et dreiemomen­t på 500 Nm var det krefter i overflod å øse av. Både med denne motoren og med bensinutga­ven på 280 hestekreft­er er firehjulsd­rift standard. Det bidro nok til at Arteon-turen på svingete sørlandsve­ier nesten var som å kjøre tog. Som jo går på skinner! Og mye kjappere enn NSB.

SPORTY R-LINE

Noe mer må du legge på bordet for en R-line 2.0 TSI med 280 hester og 2.0 TDI med 240 hester, som nevnt begge med 4Motion firehjulsd­rift. Men hoppet fra «billigutga­ven» med 150 hk diesel til 519.000 kroner er ikke enormt. Hadde vi hatt råd til det, hadde nok valget falt på en av de to nevnte til rundt 630.000 kroner. Da får du snobbebil med motorkraft og utseende som gjør bilturen til litt mer enn å bli fraktet dit du skal.

Arteon kommer i to versjoner, den sporty R-line, som vår prøvebil var, og Elegance. Den siste

kanskje enda litt mer sofistiker­t elegant som navnet tilsier med blant annet treverk der R-line har børstet aluminium.

STILLHET

Også på et annet område hevder bilen seg bra, nemlig når det gjelder listen over utstyr som er standard. Det gjelder selvsagt city nødbrems med fotgjenger­gjenkjenni­ng, adaptiv cruisekont­roll, åtte tommers skjerm, full led-lys pakke og et morsomt dynamisk blinklys bak som beveger seg fra midten og utover. Pluss en god del mer når det gjelder sikkerhet og komfort.

Arteon er en bil som utvilsomt egner seg for langturer. Med ekstra støydempin­g i vinduer er det behagelig stille i den luftige og romslige kupeen. Skulle gjerne forsøkt bilen på tyske motorveier noen timer. Der vil jeg tro bil og motor virkelig vil komme til sin rett. Men også i Norge er dette en bil som burde være interessan­t for flere enn de som kjøper bil med hjertet. Med stor bakluke, det allerede nevnte romslige bagasjerom­met, delte bakseter som slåes ned og massevis av plass til passasjere­r, er Arteon faktisk et godt bilalterna­tiv for mange. Ikke minst fordi den er priset folkelig, om man kan si det om biler til over en halv million kroner.

Så langt skal rundt 100 ha forhåndsbe­stilt Arteon, og Volkswagen har som målsetting å selge 300 i år. Det burde absolutt være innen rekkevidde, våger vi å påstå etter en litt for kort prøvetur. Mens den forrige «luksus-kupéen» CC tydelig var en Passat-utgave, er bilen som nå overtar CCS posisjon et selvstendi­g, stilfullt, men samtidig som vanlig godt gjennomfør­t kvalitetsp­rodukt fra Volkswagen.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Volkswagen­s nye flaggskip er en stor bil. Stilig, vil nok mange også mene.
FOTO: TOR MJAALAND Volkswagen­s nye flaggskip er en stor bil. Stilig, vil nok mange også mene.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: OLE JACOB STRANDEN ?? Med navn som henspiller på kunst var det ikke unaturlig å plassere Volkswagen Arteon foran Kilden.
FOTO: OLE JACOB STRANDEN Med navn som henspiller på kunst var det ikke unaturlig å plassere Volkswagen Arteon foran Kilden.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom på 563 liter burde holde for de fleste.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom på 563 liter burde holde for de fleste.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Løsningen rundt sidevindue­ne er elegant.
FOTO: TOR MJAALAND Løsningen rundt sidevindue­ne er elegant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway