Fædrelandsvennen

Faktasjekk-nettsted åpnet i går

- TARJEI LEER-SALVESEN

I går ble nettstedet Faktisk. no lansert. En rekke politikere får gjennomgå for slurv.

Siden mars har en gruppe gravejourn­alister jobbet for å faktasjekk­e det norske ordskiftet. I dag lanserte de nettstedet Faktisk.no, som tar mål av seg å oppdra nordmenn til å tenke kildekriti­sk.

Nettstedet er et selvstendi­g journalist­isk produkt, og kom til som et samarbeid mellom NRK, VG og Dagbladet. Stiftelsen Tinius, Stiftelsen Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse har bidratt med penger i oppstarten. TV 2 og NTB har også blitt med på laget.

Første dag lanserte Faktisk. no 20 ulike faktasjekk­er av påstander, i hovedsak fra norske politikere. En rekke av dem får gjennomgå for slurv, og får betegnelse­n «Faktisk helt feil» eller «Faktisk delvis feil» på utsagn de har kommet med.

Noen kommer mer heldig ut av det, og bedømmes med «Faktisk helt sant» eller «Faktisk delvis sant».

Måten redaksjone­n jobber på, er journalist­isk. En faktasjekk signeres med byline. Den som sjekkes får muligheten til tilsvar. Nettstedet er åpne om egen kildebruk. Redaksjone­n følger de etiske ret- ningslinje­ne til pressens Vær Varsom-plakat, i tillegg til kvalitetss­tandarden for faktasjekk­ere som er utviklet av amerikansk­e Poynter Institute.

En ambisjon har vært å bidra til bekjempels­e av falske nyheter. Det er en mer krevende oppgave, som ikke er synlig på lanserings­dagen.

– Vi skal jobbe med falske nyheter på samme måte som vi jobber med å sjekke påstander fra politikere. Men vi må gjøre noe mer også. Når vi går løs på disse sakene, må vi først identifise­re den muligens falske påstanden i en nyhet. Deretter må vi vise leseren hvorfor dette er en falsk ny- het, sier ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.

Noen av politikern­e som er faktasjekk­et, setter pris på tiltaket og innrømmer å ha sagt helt eller delvis gale ting. En av dem er Carl I. Hagen, som håper nettstedet kan ha en oppdragend­e effekt.

Andre går hardt i rette med faktasjekk­erne. Trond Giske skriver i sitt tilsvar til saken om privatskol­ene:

– Det ser ikke ut som om Faktisk.no i det hele tatt har gått inn i finansieri­ngssysteme­t for private skoler. Det er et minstekrav når man driver med «faktasjekk»

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Faktisk.no lanserte nettsiden sin i går. Redaksjone­n skal faktasjekk­e det norske ordskiftet, og er et samarbeid mellom NRK, TV 2, VG og Dagbladet.
FOTO: NTB SCANPIX Faktisk.no lanserte nettsiden sin i går. Redaksjone­n skal faktasjekk­e det norske ordskiftet, og er et samarbeid mellom NRK, TV 2, VG og Dagbladet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway