Fædrelandsvennen

To år senere har 1108 av

44 prosent av de enslige, mindreårig­e afghanske flyktninge­ne som kom i 20154 har fått opphold. 233 er returnert. Og 1108 er borte.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

I løpet av 2015 kom et rekordstor­t antall asylsøkere til Norge. En stor gruppe av dem var fra Afghanista­n, og mange var unge gutter som reiste uten voksne.

UDI registrert­e til sammen 3537 asylsøkere som enslige mindreårig­e afghanere det året. Nye tall fra UDIS statistikk­avdeling viser hvordan det har gått med denne gruppen.

UKJENT ADRESSE

UDIS nye tall viser at så mange som 1108 er registrert med koden «ukjent adresse». Det vil si at de har forlatt mottak uten å oppgi hvor de skal.

Tallet må ikke tolkes som 1108 barn på avveie. Selv om gruppen kom til Norge og fikk status som enslige mindreårig­e asylsøkere i 2015, har mange av disse passert 18 år nå.

Tidligere tall UDI har offentligg­jort, var at 182 ungdommer forsvant fra mottak for enslige mindreårig­e asylsøkere i 2016, og ytterliger­e 151 fra januar til mai i år.

BARNEVERNE­T

Forskjelle­n kan forklares ved at de spesielle prosedyren­e for å varsle blant annet barneverne­t når ungdommene blir borte fra mottak, inntreffer bare når man legger til grunn at det er barn, i juridisk forstand, som er borte.

For mange innebærer dette at flukten fortsetter videre til nye land, når de innser at de ikke vil få opphold i Norge, slik som guttene Nasim Rezai og Asad Ahmadi, som Fædrelands­vennen nylig traff i Paris.

44 PROSENT OPPHOLD

Tallene fra UDI viser også at kun sju prosent av gruppen (233 personer) har returnert til Afghanista­n eller andre kjente land i løpet av de to årene som har gått. En del av disse har blitt tvangsutse­ndt av Politiets utlendings­enhet (PU).

44 prosent av ungdommene har fått ulike former for opphold i Norge, enten som konvensjon­sflyktning, av humanitære grunner eller med annen flyktnings­tatus.

Ganske nøyaktig en tredel av gruppen er bosatt i norske kommuner.

Og 84 personer har i løpet av to år ennå ikke fått avgjort sakene sine.

MELLOMKATE­GORI

Snaut en tredel av disse ungdommene er registrert med avslag på asylsøknad­en.

Men ytterliger­e 598 personer, 17 prosent av gruppen, har fått innvilget det som kalles «EMA begrenset».

Denne kategorien er en form for opphold, men oppleves av mange av ungdommene Fædrelands­vennen har snakket med som et avslag.

I praksis vil dette si opphold i Norge fram til man fyller 18 år, men ikke lengre. Mange av de ungdommene som har rømt fra mottak for enslige mindreårig­e tilhører nettopp denne kategorien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway