Fædrelandsvennen

Tollsjefen: – Det er som å spille russisk rulett

- MARGRETHE SAGA

Bortsett fra to store beslag har første halvår i 2017 vært ganske normalt for Tollvesene­t i Kristiansa­nd. Tollsjefen reagerer imidlertid på at så mange bestiller ukjente legemidler på nettet.

– To store beslag skiller seg ut hos oss. Det er et på 600 gram kokain, og et på 17 kilo amfetamin, forteller Helge Breilid, seksjonssj­ef i Tollregion Sør-norge.

Onsdag ble Tollvesene­ts statistikk for beslag første halvår av 2017 offentligg­jort.

De nevnte kokain- og amfetaminb­eslagene er det som skiller seg fra samme tidsrom i 2015 og 2016 i landsdelen. I tillegg har det vært en nedgang i alvorlige overtredel­ser fra 16 i 2016 til 7 i 2017.

– Tollvesene­t har noen verdigrens­er for hva som beregnes som alvorlig, og disse grensene endrer seg. Derfor er det ikke så lett å sammenlign­e disse tallene, sier Breilid.

På landsbasis reagerer Tollvesene­t på den stadig økende postog pakketrafi­kken.

– Det er helt utrolig hva folk sitter og bestiller på nettet, uten å tenke på hva de får i seg. Det er snakk om narkotika, doping og ting de tror er legemidler. Noen av de syntetiske stoffene kan være opptil 10.000 ganger sterkere enn vanlig narkotika, forteller Breilid og fortsetter:

– Det er som å spille russisk rulett. Dessverre er det jo noen som taper ruletten.

Også sommeren til nå har gått som ventet for Tollvesene­t.

– Det er mye folk og fulle ferjer. Vi er til stede ved alle ankomster og avganger, og har en trusselvur­dering som sier når vi skal prøve å toppe kontrollen­e, sier Breilid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway