Fædrelandsvennen

En ruspolitik­k for de som trenger det mest

- HANS FREDRIK GRØVAN, stortingsr­epresentan­t KRF

Sommeren er her, med ferie og glede. Likevel er det dessverre ikke alle som gleder seg til sommerferi­en, for mange barn drukner ferieglede­n i alkohol.

●● En undersøkel­se nylig gjennomfør­t av Respons analyse viser at mange drikker hver dag i ferien. Særlig da er det viktig å ta ansvar for de mest sårbare, barna.

Derfor støtter KRF målet fra Folkehelse­meldingen om å redusere skadelig alkoholbru­k med 10 prosent. Det er derfor behov for en nasjonal alkoholstr­ategi for en solidarisk alkoholpol­itikk. Denne går ut på å redusere omfanget av alkoholmis­bruk, noe som har en godt dokumenter­t sammenheng med kriminalit­et, helseskade­r, familieopp­løsning og vold. I hovedsak gjøres dette ved å oppretthol­de en relativt høy pris på alkohol og ved å begrense tilgjengel­igheten. Videre vil KRF arbeide for at samfunnet har alkoholfri­e soner. Eksempler på dette er arbeidsliv­et, trafikken, aktivitete­r for barn og unge og i idrettssam­menheng. Her må hensynet til den svakere part gå foran næringshen­syn. Vinmonopol­et er et sentralt verktøy i den solidarisk­e alkoholpol­itikken Norge har ført over lengre tid. Derfor er det er viktig sak for KRF å videreføre og styrke denne ordningen ved å sørge for utsalgsste­der i alle deler av landet. Tax-free salget er en særlig utfordring nå om sommeren og slik der er nå, undergrave­r den tekningen i norsk alkoholpol­itikk, derfor mener KRF at Vinmonopol­et bør overta tax-freesalget av alkohol for i større grad å harmoniser­e denne med norsk alkoholpol­itikk for øvrig. Målet for Krfs ruspolitik­k er å hjelpe dem som trenger det mest, rusmisbruk­ere utgjør en betydelig andel av de mest trengende. Derfor vil KRF satse hardt på rusomsorg, både i offentlig og privat/ideel regi. Her er det viktig at de likestille­s både når det gjelder økonomiske rammevilkå­r og kvalitet. Det viktige er at rusavhengi­ge får et godt rehabilite­ringstilbu­d, ikke om det står Kristiansa­nd kommune, eller Blå Kors på jakkene til de som jobber der.

Norge trenger en solidarisk alkoholpol­itikk med de som opplever rusens skyggeside­r. Vi håper velgerne vil gi KRF støtte i å arbeide for en alkoholpol­itikk som tar parti med de svakeste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway