Fædrelandsvennen

Tiltak for å øke bestanden av hummer

- PEDER JOHAN PEDERSEN, Naturvernf­orbundet i Vest-agder

Fiskeridir­ektoratet har oppfordret kystkommun­ene til å opprette beskyttels­esområder for hummer for å øke bestanden som er kritisk lav i mange steder.

Søgne er kommet langt i dette arbeidet og med bakgrunn i en løs nedsatt arbeidsgru­ppe der Naturvernf­orbundet har vært med, er det bred enighet om et område på ca 7km2. Det ligger kystnært - Torve- og Høllefjord­en med avgrensing mot Monsøya, Skarpøya, Borøya og Oksø . Det særlig viktige i dette forslaget, er at det også vil beskytte viktige gyteområde­r for torsk siden alle fastståend­e redskaper ikke vil være tillatt her. Forslaget skal selvfølgel­ig ut på høring. Kommunen har holdt møter om saken. I den anledning framkom det påstander som trenger utdyping om fiske av rognhummer i Søgne til andelslage­t på Flekkerøya – Flekkerøy Hummer.

Det ble brukt som argument for å foreslå et alternativ­t område. Tillatelse til fangst av rognhummer til andelslage­t er gitt på vilkår.

Flekkerøy Hummer har dispensasj­on fra Fiskeridir­ektoratet til å kjøpe en årlig kvote rognhummer fra Kristiansa­nd, Søgne, Mandal og Lillesand. Når hummeren er ferdig med klekking, returneres den til stedet den er fisket sammen med minimum 10% av det den har produsert av yngel. Dette er ett av vilkårene i dispensasj­onen. Det er også viktig å gjøre oppmerksom på at metoden som benyttes er så nær naturen som det er mulig å få den. Yngel befinner seg i klekkeriet bare i den pelagiske fasen og gis fôr som den ville spist i havet. Med en gang den er stor nok, settes den ut i den kommunen der morhummere­n lever og deretter går naturen sin gang.

❞ Når hummeren er ferdig med klekking, returneres den til stedet den er fisket sammen med minimum 10% av det den har produsert av yngel.

All rognhummer som blir tatt inn til klekking, gentestes i samarbeid med Havforskni­ngsinstitu­ttet. Dvs at det er god kontroll på at kun stedegne dyr benyttes. Genetisk er bestanden lik i de fire kommunene som rognhummer lånes fra. Ja, det er riktig at det fiskes rognhummer i Søgne til Flekkerøy Hummer, men det på vilkår som vil bidra til å øke bestanden i kommunen. Det er da to tiltak som på sikt vil øke bestanden vesentlig av dette viktige og fascineren­de skalldyret. Erfaringen­e med slike beskyttels­esområder i andre kommuner, er udelt positive.

 ?? FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ ?? Flekkerøy Hummer har dispensasj­on fra Fiskeridir­ektoratet til å kjøpe en årlig kvote rognhummer fra Kristiansa­nd, Søgne, Mandal og Lillesand, skriver Naturvernf­orbundet.
FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ Flekkerøy Hummer har dispensasj­on fra Fiskeridir­ektoratet til å kjøpe en årlig kvote rognhummer fra Kristiansa­nd, Søgne, Mandal og Lillesand, skriver Naturvernf­orbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway