Fædrelandsvennen

Rekord for elbiler og plugin hybrider

Etter årets seks første måneder har nybilsalge­t i Kristiansa­nd økt med over fire prosent sammenlikn­et med 2016. Merker som BMW, Volvo, Audi og Mercedes har en økning på fra rundt 25 til 45 prosent.

- TOR MJAALAND

Samtidig er det en klar dreining i retning av mer miljøvennl­ige biler. Elbilsalge­t økte med formida- ble 87,1 prosent i juni, mens salget av ladbare hybrider har gått opp med over 50 prosent i første halvår. I Norge ble det solgt nesten 4000 elbiler i juni. Det er rekord når det gjelder elbiler.

Antall nyregistre­ringer i juni ble en halv prosent høyere i år i Kristiansa­nd enn i fjor. Volkswagen er klart i tet med 63 nye biler, men like klar på andreplass er Skoda med imponerend­e 52 nye biler, foran Mercedes-benz med 45 nyregistre­ringer. Den nye store suv-en fra Skoda, Kodiaq bidrar godt med 15 biler på statistikk­en til Skoda der Octavia fortsatt er en klar bestselger.

De to merkene som tradisjone­lt har ligget på topp i Norge, Volkswagen og Toyota, topper fortsatt registreri­ngsstatist­ikken i Kristiansa­nd etter årets seks første måneder. Men begge har måttet tåle en viss tilbakegan­g sammenlikn­et med fjoråret. Og det er de nevnte premiummer­kene Mercedes, BMW, Audi og Volvo som sammen med Skoda, Renault, Tesla, Renault og flere andre merker «stjeler» fra de to største.

Konkurrans­en bak suverene Volkswagen er knallhard i Kristiansa­nd. Fortsatt er Toyota på andreplass, men bare med 21 bilers margin til Skoda som igjen er 20 biler foran BMW med Mercedes 21 biler bak sin tyske konkurrent.

Det har åpenbart vært en solid levering av Tesla Model X i juni. Dermed topper det amerikansk­e bilmerket elbilstati­stikken i Kristiansa­nd med 27 nyregistre­ringer. Blant enkeltmode­llene er det litt overrasken­de en franskmann som topper, nemlig Renault Zoe med 23 biler.

Når det gjelder markedet for ladbare hybrider, har Mercedes fått stadig bedre tak på dette med en rekke modeller med denne løsningen. Mercedes er på topp både i juni og etter første halvår, på den sistenevnt­e tabellen hårfint foran Volkswagen.

At det er VW Golf som er mest solgte bilmodell, er ingen stor overraskel­se. Også i juni og etter første halvår er de mange Golfutgave­ne med enten diesel- eller bensinmoto­r, som elbil eller plug in hybrid, klart mest solgt. I juni deler Skoda Octavia og elektriske Renault Zoe andreplass­en. Ser vi på første halvår, er det fortsatt Octavia som holder sølvplasse­n. Bak der kommer faktisk tre elbiler, Nissan Leaf, BMW i3 og Renault Zoe. Sistnevnte deler femte- plassen med Volkswagen Passat.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Tesla topper registreri­ngsstatist­ikken blant elbilene i Kristiansa­nd i juni. Her Model X som er nummer tre blant enkeltmode­llene, slått av Renault Zoe og Volkswagen Golf.
FOTO: TOR MJAALAND Tesla topper registreri­ngsstatist­ikken blant elbilene i Kristiansa­nd i juni. Her Model X som er nummer tre blant enkeltmode­llene, slått av Renault Zoe og Volkswagen Golf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway