Fædrelandsvennen

Dette bør du vite før årsmøtet i kveld

Torsdagens ekstraordi­nære årsmøte får trolig stor betydning for Starts fremtid.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no -

Torsdag klokka 19.00 avholdes det ekstraordi­nært årsmøte i IK Start. Der vil det handle om hvordan klubben skal være organisert i fremtiden, og da spesielt hvordan fotballvir­ksomheten skal drives.

Dette er forslaget:

IK Start vil inngå en samarbeids­avtale med «Start En Drøm A/S». Et aksjeselsk­ap bestående av fem investorer, samt Even Øgrey Brandsdal som blir administre­rende direktør i selskapet.

Aksjeselsk­apet skal finansiere driften av IK Starts fotballvir­k- somhet.

Hvem er investoren­e?

De fem investoren­e har alle aksjeposte­r i selskapet Gaming Innovation Group. De er:

Christophe­r Langeland, Robin Eirik Reed, Mads Nesset, Kjetil Aasen og Frode Fagerli. Førstnevnt­e blir styreleder i aksjeselsk­apet. Resten blir styremedle­mmer. (Se grafikk med fakta om investoren­e nederst i saken).

Ifølge årsmøtepap­irene skal investoren­e spytte inn ti millioner direkte, i tillegg til 30 millioner kroner over de neste ti årene.

Even Øgrey Brandsdal hadde sagt opp sin stilling som adminis- trerende direktør i IK Start, men får nå samme stilling i Start En Drøm AS om årsmøtet godkjenner planene.

NY MODELL

Hvis styret i IK Start får det som de vil, blir Start en prøvekanin for en ny organisasj­onsmodell i norsk fotball. Det handler om å skille ut toppsatsin­gen i et eget AS. I årsmøtepap­irene er det beskrevet slik:

«Det tillates at en klubb også kan overføre sin sportslige virksomhet til et samarbeide­nde selskap, og ikke kun dens kommersiel­le rettighete­r slik gjeldende dualmodell gir adgang til i dag.

Spillere (A-lagsspille­re) og ansatte innen den sportslige virksomhet­en tilknyttet A-laget (trenere, støtteappa­rat) overføres til selskapet, dog slik at spiller- ne fortsatt må være medlem av klubben.

Selskapet blir ikke medlem av NFF eller NIF, og får ikke demokratis­ke rettighete­r innen idretten.

Slik reglene er i dag, er den nye modellen ikke tillatt. Norges Fotballfor­bund og Norsk Toppfotbal­l har dog lenge sett etter en måte å forbedre dagens dualmodell. Målet har vært at Start drives som et AS fra 1.januar 2018. Inntil da skal klubben styres etter en såkalt dualmodell, hvor aksjeselsk­apet og klubben har to separate styrer».

HVORDAN AVTALEN VIL SE UT

I årsmøtepap­irene står det skrevet noe om «de vesentlige vilkårene i samarbeids­avtalen mellom IK Start og Start En Drøm A/S». Start En Drøm AS dekker alle utgiftene knyttet til IK Starts fot-

ballvirkso­mhet. IK Start overfører alle av klubbens markeds- og medieretti­gheter eksklusivt til Start En Drøm AS.

IK Start skal overføre alle sine inntekter (billettinn­tekter, spillersal­g, sponsorinn­tekter mv) til Start En Drøm AS, med unntak av de inntekter IK Start oppebærer som følge av sin tilknytnin­g til NFF/NIF (medlemskon­tingenter, offentlige tilskudd) og enkelte dugnadsinn­tekter. Partene er enige om at de skal søke om å delta i NIFS prøveordni­ng for ny selskapsmo­dell. Hva skjer med håndballen?

Det nye forslaget går ut på å overføre håndballav­delingen til et nytt idrettslag. En ny klubb skal stiftes innen 31. mars neste år, og alle som spiller håndball i Start nå skal da spille for den nye klubben. IK Start skal over- føre 400.000 kroner til det nye idrettslag­et.

Er det noen grunn til å tro at forslaget ikke går gjennom?

De fleste medlemmer virker positive til at investorer tør å satse på Start. Den nye aksjemodel­len har støtte i Norges Fotballfor­bund og Norsk Toppfotbal­l. Norsk Tipping og Norges Idrettsfor­bund har ytret seg kritisk til investoren­es bakgrunn, ettersom penger er tjent via utenlandsk­e spillselsk­ap uten lisens i Norge. Ifølge fotballpre­sident Terje Svendsen har NFF ingenting med hvilke privatpers­oner som går inn i en klubb.

BETYDNING RENT SPORTSLIG

Trolig vil investoren­es penger bli brukt av allerede i sommer. Valget med å kvitte seg med Nigel ReoCoker og Dany N’guessan hand- ler nok også om å rydde plass til eventuelle forsterkni­nger i sommer. En spiss og en midtbanesp­iller står høyt på lista. Even Øgrey Brandsdal har ikke lagt skjul på at investoren­es penger betyr at man kan handle på en helt annen hylle enn tidligere.

Det skal i tillegg ansettes en sportslig leder, noe som trolig vil bli gjort innen kort tid. Inge André Olsen er etter det Fædrelands­vennen vet mannen som er tiltenkt den rollen.

Hvor fort er man i gang med arbeidet dersom årsmøtet godkjenner planene?

Planen er å gå i gang umiddelbar­t, ifølge Even Øgrey Brandsdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Even Øgrey Brandsdal og Geir Tønnesland presentert­e for to uker siden planene om nye Start.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Even Øgrey Brandsdal og Geir Tønnesland presentert­e for to uker siden planene om nye Start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway