Fædrelandsvennen

Med sykdommen, forteller hun.

-

FORSVANT

Det hun merket best, var at hun ble svært utmattet. Det er også det vanligste symptomet på sykdommen ME (myalgisk encefalomy­elitt) og det har preget hverdagen hennes siden.

– Den dagen jeg ble syk, ble alt veldig forandret. Det var veldig tungt å skulle delta på ting jeg hadde drevet med tidligere.

Det ble vanskelig for henne å komme seg gjennom skoledagen, hun måtte slutte med fritidsakt­iviteter og bursdager måtte hun takke nei til. Slik er det fortsatt.

– Med en slik sykdom må man bare prioritere. Og noen ganger strekker bare ikke energien til. Det er ikke alle ting jeg kan være med på.

I barneskole­n og ungdomssko­len ble dagene tilrettela­gt, og Hanna Elisa klarte å gjennomfør­e skolegange­n. Helt til utpå våren i tiende klasse. Hun måtte slutte før de andre, men klarte å få vitnemålet.

TUNGT år

Hanna Elisa Haraldsen har vært gjennom en rekke utredninge­r. Hun fikk til slutt diagnosen ME. Det er en sykdom som man ennå ikke har funnet årsaken til. For Hanna Elisa betyr den blant annet at hun etter endt skoledag må gå hjem og legge seg. Hvis ikke kan hun gå på en smell.

Da hun begynte på Vågsbygd videregåen­de tok hun slike forholdsre­gler, og hun fikk også tilrettela­gt undervisni­ng.

– Jeg hadde gledet meg veldig til å begynne på videregåen­de. Men da jeg kom til april, så skjønte jeg at dette gikk ikke lenger. Jeg innså at det ville ta veldig langt tid før jeg ville komme meg gjennom skolen, sier Haraldsen.

Hun skryter av Vågsbygd videregåen­de, der hun også fikk standpunkt­karakterer. Men likevel taklet hun ikke undervisni­ngen på en vanlig videregåen­de.

NYTT HÅP

Vendepunkt­et kom da Hanna Elisa fikk plass på smi-skolen ved Sørlandet sykehus.

– Det ble et helt fantastisk år. Det var små klasser der lærerne visste hvilket behov hver enkelt elev har. Så jeg ble veldig godt fulgt opp, sier Hanna Elisa som nylig skrev om opplevelse­n på sin egen blogg:

«Grunnen til at jeg i dag kan stå med denne seieren, er ikke at helsa er bedre. Det er ikke at jeg har trengt å motivere meg selv (...) Men det er takket være en fantastisk tilrettele­gging. Jeg har vært så velsignet at jeg har fått gå på en veldig liten, og tilrettela­gt skole.»

Hun følger et opplegg der hun får studiekomp­etanse ved å ha bestått seks fag. Hun begynte med matte og norsk, men måtte gi opp matten. Norsken klarte hun.

– Det høres lite ute?

– Det er jo ikke så mye. Men for meg er alt bedre enn å ligge hjemme uten å gjøre noe. Lærerne har fokus på at hvis jeg ikke klarer opplegget, så bare dropper vi det. Jeg får gjøre det jeg klarer.

IKKE SPESIALSKO­LE

Smi-skolen (skolen ved medisinske og sosiale institusjo­ner) er et tilbud for elever som er for syke til å gå på den ordinære skolen. Det er behandlere som henviser elever til skolen.

– Det er en liten skole, slik at det blir tett relasjon til elevene og der vi samarbeide­r med behandler. Hvis alle de som står rundt elevene samarbeide­r, kommer vi vel-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway