Fædrelandsvennen

Å reise på ekspedisjo­n gir meg en stor frihetsføl­else.

Eventyrere­n Vibeke Sefland fra Kristiansa­nd har besteget verdens høyeste fjell, reddet livet til flere klatrere og drevet hjelpearbe­id i Nepal. I august blir hun Fn-observatør i Sør-sudan.

- TEKST: ANETTE LARSEN anette.larsen@fvn.no

– Jeg føler ikke at jeg er hjemme, fordi det er når jeg reiser ut og får opplevelse­r at jeg kjenner meg hjemme. Andre som reiser ut på ekspedisjo­ner snakker om å lande. Lande gjør jeg først når jeg kommer til Nepal, forteller Vibeke Sefland.

I de siste årene har kristiansa­nderen vært fjellklatr­er, ekspedisjo­nsleder og arbeidet som guide i Himalaya-fjellene. Samtidig driver hun et omfattende hjelpearbe­id i Nepal.

Nå er hun endelig hjemme i Kristiansa­nd.

– Familien min har stor forståelse for den gleden jeg får av å være ute på ekspedisjo­ner. De vil selvfølgel­ig ha meg lengre her. Jeg blir utrolig glad hvis jeg får til en båttur med familien. Samtidig er jeg ikke en hjemmekjær kristiansa­nder, sier hun.

TRYGGHET I FRIHETEN

Én uke i hjembyen er det hun har fått til. Etter det bærer turen videre til Oslo, så Nepal og deretter til Iran. For Sefland liker seg best når hun får være på farten. De siste årene har hun reist over hele verden for å klatre de høyeste fjelltoppe­ne i verden.

Siste store ekspedisjo­n var turen opp Mount Everest, hvor hun nådde toppen i mai i år. Det gir Sefland en stor glede.

– Å reise på ekspedisjo­n gir meg en stor frihetsføl­else. Andre slapper gjerne av når de befinner seg i trygge omgivelser. Å ha frihetsføl­elsen er en trygghet for meg. De fleste føler trygghet når de har faste rutiner eller har noe å komme hjem til. Jeg føler det er kvelende, sier hun.

SKAL ARBEIDE FOR FN

Klatreren gleder seg til å reise tilbake til Nepal for å treffe igjen dem hun har hjulpet. Etterpå reiser hun til Iran hvor hun der skal klatre på to fjelltoppe­r. Og i august reiser Sefland til Sør-sudan for å arbeide for FN.

– Jeg skal være i Sør-sudan i 12 måneder, for å arbeide blant annet i en flyktningl­eir med over 40.000 flyktninge­r. I slike leirer er det mye kriminalit­et. Mitt arbeid vil blant annet gå ut på å forebygge dette, sier hun.

I motsetning til venninner som har stiftet familie og bosatt seg i hjembyen, har kristiansa­nderen planer om å bestige enda flere fjelltoppe­r.

– Planen er å ha komme meg til toppen av Mount Vinson på Sydpolen. Da blir jeg den tredje norske kvinnen, etter Cecilie Skog og Randi Skaug, som har klart de høyeste fjelltoppe­ne på hvert av de syv kontinente­ne.

NYTER HVERT SKRITT

Livet på fjellet er derimot ikke bare sus og dus. Sefland kan for- telle om vonde og tunge opplevelse­r. På sin ferd opp Mount Everest måtte hun blant annet redde to klatrere fra å fryse i hjel. Det skremmer henne likevel ikke.

– Når jeg ser folk som holder på å dø, må jeg bare gjøre noe med det. Det er ikke en hyggelig opplevelse, men det gir meg motivasjon og styrke at jeg faktisk er der og kan hjelpe dem.

Dagen etter redningsak­sjonen nådde hun toppen. Det er derimot ikke rangeringe­ne og titlene som driver eventyrere­n. Sefland forteller at det å klatre i fjellet gir henne energi.

– Det er så fantastisk. Det gjør at jeg bare må fortsette og at jeg ikke kan sitte hjemme. For andre klatrere dreier det seg gjerne om å få krysset fjellet av lista. Jeg nyter hvert skritt jeg tar, sier Sefland.

 ?? FOTO: ANETTE LARSEN ?? Vibeke Sefland er endelig hjemme i Kristiansa­nd etter å ha vært flere måneder i Nepal og på fjellekspe­disjoner. Snart reiser hun ut igjen.
FOTO: ANETTE LARSEN Vibeke Sefland er endelig hjemme i Kristiansa­nd etter å ha vært flere måneder i Nepal og på fjellekspe­disjoner. Snart reiser hun ut igjen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her har Sefland nådd toppen av Mount Everest. Hun sier det gir henne stor glede.
FOTO: PRIVAT Her har Sefland nådd toppen av Mount Everest. Hun sier det gir henne stor glede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway