Fædrelandsvennen

Kommentar til Sør Boligs reaksjon på presseomta­le

- ELI TORGERSEN, Svartmaler­en i Kallandshe­ia

I forrige uke hadde styret i Sør Bolig Eiendom ved Hans A. Iversen, Remy Diederiks, Trond Rønningen og Karl Tore Dalen et leserinnle­gg i denne avisen.

Der går de sterkt i rette med Fædrelands­vennens dekning av byggekaose­t på Bråvann Platå, og avisen har omgående beklaget feil og unøyaktigh­eter i sin framstilli­ng av saken. Mediesirku­set rundt Sør Bolig har vært stort og ganske sikkert belastende den siste tida.

For oss som kjøpere har det imidlertid kommet noe godt ut av det: Det ser ut til at Sør Bolig Eiendom AS endelig viser vilje til å ta tak i problemene, i alle fall hos dem som bråker verst. Det har hverken vi kjøpere eller offentlige myndighete­r greid så langt. Så den fjerde statsmakt har tydeligvis innflytels­e.

Her hos oss i Kallandshe­ia går det fortsatt langsomt fremover med ferdigstil­lelse av forbehold i ferdigatte­sten som ble gitt for to måneder siden. Arbeidet med å utbedre feil og mangler i de enkelte leilighete­ne er imidlertid på det nærmeste ferdig.

Snekkerfir­maet som nå jobber med utbedringe­ne har gjort en fantastisk jobb. I flere tilfeller har de påpekt og rettet opp feil vi ikke selv var klar over, og det er vi selvsagt svært takknemlig­e for.

Men ellers handler dette om forhold som ble påpekt ved overtakels­e i oktober 2015 og/ eller ved ettårsbefa­ring for åtte måneder siden, så det har tatt sin tid, og det har ikke akkurat vært lett å få Sør Bolig Eiendom AS i gang med arbeidet. Viljen har muligens vært der, vi har fått atskillige mailsvar med løfter og nye tidsfriste­r, men evnene har tydeligvis ikke helt strukket til.

Sør Bolig Eiendom AS inntar nå en ydmyk holdning. De beklager tiden det har tatt å komme i gang med utbedringe­r, samt mangelen på informasjo­n ut til de berørte kundene, og de bedyrer at de har både vilje og økonomi til å rydde opp. Vel og bra, men det gjenstår å se om de også har evne til dette.

Personlig er jeg ikke overvettes imponert over kompetanse­nivået i øvre sjikt av Sør Boligkompl­ekset, det vil si hos dem som i alle søknader om byggetilla­telse påtar seg det overordned­e ansvaret. Og jeg har et spesifikt spørsmål:

Strekker viljen til opprydding seg langt nok til å skifte alle vinduer i samtlige leverte bygg dersom de ikke holder mål? To-lagvinduer holder (så vidt) Tek10-standard når det gjelder varmeisola­sjon, men måling her hos oss viser at de ikke tilfredsst­iller kravene til lydisoleri­ng. De tilfredsst­iller heller ikke de kravene Husbanken stiller til de byggene som de finansiere­r, og de er antakelig i strid med de fleste inngåtte kontrakter.

Jeg vil herved oppfordre alle kjøpere av Sbe-boliger til å sjekke vinduer og kontrakter og til å klage om disse to ikke stemmer overens!

Jeg er i prinsippet enig med Sør Bolig Eiendom AS’ ledelse i at kontakten med kundene ikke skal foregå i avisspalte­ne, men direkte med dem det gjelder.

Problemet for oss det gjelder er at det i praksis er svært vanskelig å nå fram til SBE via direkte kommunikas­jonslinjer.

Telefoner blir sjelden besvart. Henvendels­er på e-post blir, om vi i det hele tatt får svar, enten møtt med blank avvisning eller med mer eller mindre vage løfter som ikke blir holdt.

Jeg tror imøtekomme­nhet og serviceinn­stilling må være ukjente begreper hos dette firmaet, selv om de er gode på reklame. Vi i Kallandshe­ia har, etter snart to års hardt arbeid, kommet svært langt når det gjelder å få til et noenlunde tilfredsst­illende bygg, men vi har måttet bruke mange hundre arbeidstim­er på å dokumenter­e, vri, dra, lirke og presse for å få det til. Og jobben er ikke ferdig!

Så når det kommer til stykket er jeg ganske fornøyd med at pressen med sitt søkelys på problemene rundt Sør Bolig Eiendom AS har åpnet en kommmunika­sjonlinje som på sett og vis fungerer.

❞ Jeg tror imøtekomme­nhet og serviceinn­stilling må være ukjente begreper hos dette firmaet, selv om de er gode på reklame.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway