Fædrelandsvennen

Slik skal bussen bli mer attraktiv

Nærsonene forsvinner og hele Kristiansa­nd blir en sone 30 kroner for enkeltbill­ett kjøpt på mobiltelef­onen 50 kroner for å kjøpe bussbillet­t om bord på bussen Månedskort­et blir 70 kroner billigere

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi skal gjøre det enklere og mer attraktivt å reise kollektivt, sier Thomas Ruud Jensen, markedsog utviklings­sjef i Agder kollektivt­rafikk (AKT).

Fra oktober planlegger de en stor omlegging av priser og soner i Agder. Kontantbet­aling skal bort, og det skal bli langt enklere å orientere seg i tilbudet.

Dette er noen av endringene som styret har vedtatt:

Det blir en stor omlegging av sonene, slik at en kommune i Agder utgjør en sone. Eksempelvi­s blir hele Kristiansa­nd en sone.

Innen denne sonen vil det koste 30 kroner for en enkeltbill­ett kjøpt på mobiltelef­onen eller med et kontantkor­t (reisepenge­r).

Å betale med kontanter vil fortsatt være mulig, men dette skal være en nødløsning. Derfor skrur AKT prisene opp til 50 kroner. Dette gjelder også om du betaler med kort ombord i bussen. De siste årene har antallet som betaler med kontanter falt dramatisk, men fortsatt er det 30 prosent som bruker dette betalingsm­iddelet.

MOBILBILLE­TT

Selv om billettpri­sene stiger for de som vil betale kontant, går prisene ned for mange andre. I dag koster det eksempelvi­s 32 kroner fra sentrum til Sørlandspa­rken med en mobilbille­tt, mens det nå vil koste 30 kroner.

Siden hele Kristiansa­nd blir en sone, forsvinner derimot nærsonen. Det koster i dag 22 kroner fra Kvadrature­n til Lund med mobilbille­tt, mens prisen nå blir 30 kroner.

Busspassas­jerer som Fædrelands­vennen snakket med fredag, sier det viktigste er at bussen går, men at også pris betyr en del.

– Hvis det er mye styr å ta bussen og prisene er høye, så velger folk heller bil. Det må politikern­e tenke på, sier Leila Khaki som bor på Hånes og som ikke har bil.

BLIR BILLIGERE

Leila Khaki synes månedskort til 820 kroner måneden er i dyreste laget. Men de som har månedskort (periodekor­t) er også blant dem som nå skal betale mindre. Periodekor­tet vil koste 750 kroner per måned for en voksen. Man kan bruke dette kortet innen kommunene Kristiansa­nd, Søg- ne, Songdalen og Vennesla. Fleksikort­et blir også videreført. Dette er et klippekort for buss med reduserte priser per reise. Dette blir i dag finansiert av belønnings­midler fra staten.

MØTTE MOTSTAND

Da AKTS ønske om en buss uten kontanter ble presentert på en konferanse i mai, reagerte blant andre Christian Eikeland, Frps gruppelede­r i Vest-agder. Han mener det fortsatt skal være mulig å betale kontant.

– Vi er ennå ikke der at vi har et kontantfri­tt samfunn, så det viktigste for meg er at man fortsatt tillater kontanter. Så er det sikkert fornuftig at det blir litt dyrere for å stimulere folk til å kjøpe billetter på mobil. Og eldre mennesker vil jo uansett kunne betale honnør, sier Eikeland.

Selv om AKT fortsatt tillater kontant betaling, er målet er at alle skal kjøpe billettene på forhånd.

– I tillegg til at kontantmen­g- den på bussen blir mindre, vil også billetteri­ngen tar kortere tid. Så dette er et ledd i å få bussene raskere fram, sier Ruud Jensen.

– Hva med dem som ikke har en mobiltelef­on de kan bruke?

– Vi vet at ni av ti av våre kunder har smarttelef­on, så vi mener den raskt vil overta som viktigste billett. De som ikke har en smarttelef­on, kan bruke et busskort og få samme pris.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tidsbruken er en av grunnene til at Agder kollektivt­rafikk vil ha slutt på betaling ombord på bussen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tidsbruken er en av grunnene til at Agder kollektivt­rafikk vil ha slutt på betaling ombord på bussen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway