Fædrelandsvennen

Behandlere­n tiltalt for grovt bedrageri

Familien i Songdalen lånte 2,8 millioner kroner til kreftbehan­dling for datteren. Pengene gikk til behandlere­ns private sommerhus, mener politiet.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Torhild og Jarle Sundt tok opp 2,8 millioner i lån for å helpe sin kreftsyke datter. Nå er den svenske behandlere­n Susanna Joansson tiltal for grovt bedrageri.

Politiet i Sverige har nå tiltalt den svenske alternativ behandlere­n Susanna Johansson for grovt bedrageri.

– Jeg er glad for at saken har kommet så langt som den har, og at hun ikke har fått noen støtte hos aktor, sier Torhild Sundt.

Hun og mannen Jarle Sundt har beskrevet situasjone­n som desperat da de i 2015 lånte ut 2,8 millioner til den alternativ­e behandlere­n Susanna Johansson fra Sverige. Det meste av pengene kom fra et et lån på 2,5 millioner som de tok opp med sikkerhet i huset.

Nå er Johansson tiltalt for grovt bedrageri. Det kommer fram av en tiltale som ble klar fra den svenske påtalemynd­igheten fredag.

– Nå får vi bare håpe rettssaken kommer opp raskt, slik at vi blir ferdig med denne saken. Vi betaler fortsatt avdrag på lånet vi tok opp, sier Torhild Sundt. Datteren hennes døde av kreftsykdo­mmen for kort tid siden.

KJØPTE SOMMERHUS

Det er en alvorlig tiltale som er tatt ut mot Johansson. I tiltalen står det hun har sagt til sine kreftpasie­nter at hun trengte penger ti let forsknings­prosjekt på kreft. Hvis ikke, måtte hun avslutte behandling­en av pasienter i Norge. Dermed ville ekteparets datter miste behandling­en hun fikk.

Johansson har drevet en omdiskuter­t form for livsforlen­gende kreftbehan­dling.

Det var i denne situasjone­n ekteparet i Songdalen i 2015 valgte å gå inn med 2,8 millioner i form av et lån. De har sagt i et tidligere intervju at dette var noe datteren deres advarte dem mot, men som de selv valgte å gjøre. Pengene ble formidlet til Johansson gjennom« Bi standsfore­ningen til forskning& utvikling og behandling­s støtte» som betalte ytterliger­e 200.000 kroner. Denne organisasj­onen koordinert­e behandling­en av pasientene.

Pengene ble overført til Johanssons aksjeselsk­ap, men påtalemynd­igheten mener de aldri ble brukt på forskning. Forsknings­prosjektet skulle ifølge Johansson være et samarbeid mellom henne og Karolinska institutet i Stockholm. Men i virkelighe­ten var det kun samtaler med Karolinska, og disse ble avsluttet uten resultat.

I stedet mener påtalemynd­igheten at pengene ble brukt på en fritidsbol­ig til 3,8 millioner svenske kroner i Lidingö kommune utenfor Stockholm. Dette et hus som Johansson hadde begynt å interesser­e seg for året før pengene fra Norge kom. Påtalemynd­igheten mener at på det tidspunkte­t hun fikk pengene, var det dette sommerhuse­t hun hadde tenkt å bruke pengene til.

BESLAG I HUSET

Fædrelands­vennen snakket lørdag med Susanna Johansson. Hun sier at hun ikke vil kommentere denne saken nå. Hennes advokat, Anders E. Bengtsson, sier at han ikke har snakket med sin klient om tiltalen og at han derfor ikke har noen kommentare­r.

Det fremgår av tiltalen at hun mener at hun ikke har gjort noe straffbart.

Ekteparet Sundts bistandsad­vokat, Michael Fischbein, var ikke tilgjengel­ig for kommentar lørdag formiddag.

Må BETALE

Hvis Susanna Johansson blir dømt, skal både ekteparet Sundt og Bi standsfore­ningen få pengenede har betalt tilbake. I forbindels­e med rettssaken ber påtalemynd­igheten o mat tingretten tar beslag i så stor del av Susanna Johanssons eiendom at det ved en domfellels­e vil være nok til å betale tilbake pengene.

Janne Kristianse­n Gjeruldsen i Grimstad har kjempet for å få saken opp og blir også et av vitnene i saken. Hun sier til Fædrelands­vennen at når det nå har skjedd et bedrageri, er det bra at pengene ble brukt på et hus. – Da kan huset pantsettes og pengene kan tas tilbake. Det aller viktigste i denne saken er at rettferdig­heten seirer til slutt, sier hun.

Gjeruldsen kjente Susanna Johansson godt da hun hadde prak- sis i Norge. Hun koordinert­e arbeidet med å sende pasienter til den alternativ­e behandlere­n og deltok også i arbeidet med å samle inn penger til det Johansson framstilte som et forsknings­prosjekt.

Janne Kristianse­n Gjeruldsen sier hun mener kreftbehan­dlingen Johansson har drevet med, gir resultater. Det er Johanssons opptreden, da hun fikk til sammen tre millioner fra Norge, som er bakgrunnen for at hun har kjempet for å få henne dømt.

– Det er godt at denne saken endelig har kommet så langt, for det har vært en forferdeli­g tid for alle parter. Denne tiltalen viser at pengene ikke har gått til forskning, men til et hus.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Torhild og Jarle Sundt betaler nå avdrag på lånet de tok opp. Svensk påtalemynd­ighet mener de har blitt utsatt for grovt bedrageri. Dette bildet er tatt i forbindels­e med at de stilte opp til intervju for Fædrelands­vennen i 2016.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Torhild og Jarle Sundt betaler nå avdrag på lånet de tok opp. Svensk påtalemynd­ighet mener de har blitt utsatt for grovt bedrageri. Dette bildet er tatt i forbindels­e med at de stilte opp til intervju for Fædrelands­vennen i 2016.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Huset som Susanna Johansson kjøpte på Storholmen i Lidingø kommune ved Stockholm.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Huset som Susanna Johansson kjøpte på Storholmen i Lidingø kommune ved Stockholm.
 ?? FAKSIMILE: SKY NEWS ?? Dette bildet av Susanna Johansson er fra et program på Sky News der hun ble intervjuet om hennes alternativ­e behandling.
FAKSIMILE: SKY NEWS Dette bildet av Susanna Johansson er fra et program på Sky News der hun ble intervjuet om hennes alternativ­e behandling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway