Fædrelandsvennen

Nå er det trendy å spise grønt

Det er blitt trendy å spise grønt. Nå er det få vegetarske­ptikere som snur i døra når de ser menyen hos spisestede­t Tilstede mat og mer i Markensgat­e.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

– Det har skjedd en vegetarrev­olusjon i Norge. Vegetarism­e har gått fra å være noe strengt og til noe populært og spennende, forteller Pål W. Thorbjørns­en, informasjo­nsansvarli­g i Norsk Vegetarfor­ening.

Han mener det aldri har vært enklere og mer trendy å være vegetarian­er enn i 2017, og sikter spesielt til at vegetarutv­alget i matvarebut­ikkene har økt betrakteli­g.

100 KUNDER DAGLIG

At noe revolusjon­erende har skjedd på vegetarfro­nten merker spisestede­t Tilstede mat og mer. De serverer 100 kunder veganske retter, raw food og villfanget fisk i lokalet i Markens hver dag. De er per dags dato det nærmeste Kristiansa­nd kommer en ren vegetarres­taurant.

– Da vi startet opp for fem år siden var mange veldig skeptiske. Kundene kom inn, så på menyen og gikk ut igjen da de så at vi kun serverte plantebase­rt kosthold og fisk, forteller kjøkkensje­f og daglig leder Benjamin T. Dogan.

Nå er det sjelden han ser skeptiske kunder som snur i døra.

20 PROSENT ØKNING

Spisestede­t har økt omsetninge­n med omtrent 20 prosent fra 2015.

– I fjor begynte økningen for alvor. Nå øker vi mer og mer. Norge henger veldig etter på vegetarfro­nten, sier Dogan, og trekker fram både Sverige og Danmark som forbilder.

Det er finnes begrenset statistikk på vegetarian­ere i Norge, men i 2004 var omtrent to til fire prosent av nordmenn vegetarian­ere. Til sammenlign­ing ligger Sveriges prosentand­el på ti prosent, ifølge en undersøkel­se Demoskop gjennomfør­te i 2014.

På Clarion Hotel Ernst merker de også til trenden.

– Etterspørs­elen etter vegetarmat har økt de siste årene. Den har ikke økt helt vilt, men vi merker at det er en trend for folk å spise mindre kjøtt og mer vegetarkos­t, sier hotelldire­ktør Eindride Lauritzen

Hos Mother India har vegetarret­ter stått sterkt siden åpningen i 1995.

– 65 prosent av alle indere er vegetarian­ere. Så en indisk restaurant må selvsagt alltid tilby vegetarret­ter. Det er ikke noe kjedelige greier. Mange gjester hos oss merker ikke engang at retten de spiser er vegetarisk, forteller eieren Sarita Sehjpal.

SELVFORSTE­RKENDE

Pål W. Thorbjørns­en i vegetarfor­eningen utdyper at etterspørs­elen etter vegetarmat har økt jevnlig siden 2015. Den såkalte vegetarrev­olusjonen startet ifølge Thorbjørns­en med bloggkultu­ren og vegetarblo­ggernes blomstring i 2011 og 2012.

– Alt er selvforste­rkende. Når bloggere belyser temaet øker det etterspørs­elen på matmarkede­t som igjen fører til at det kommer flere tilbud, sier han.

– Veggiser utviklet seg til å bli noe obskurt med hippiekult­uren. Deretter oppstod dyrevelfer­dshensyn som hovedgrunn for vegetarism­e. Dette er veldig sinte grunner, forklarer han og fortsetter:

– De ordentlig sinte vegetarian­erne forsvinner mer og mer nå fordi butikkene og matstedene gjør sitt. Til en viss grad har veggisene vunnet litt. Man får lettvint mat i butikkene, det er trendy, man får oppskrifte­r på nett og vi har gode bloggere på feltet.

VANSKELIG å BLI VEGANER

Justyna Pisarska (30) er en av dem som slang seg på trenden og tok en helomvendi­ng i matveien for to år siden. Hun har nå valgt bort kjøtt til fordel for et grønt kosthold.

– For meg betyr kjøtt gift. Men det er et privat valg. Jeg vil ikke presse synet mitt på folk, forklarer hun.

Sønnen Oskar Tomqak (9) spiser kjøtt, mens mamma prøver å bli veganer.

– Men det er ikke så lett. Man må vite mye om vitaminer og helse, sier hun.

SPÅDDE TREND

Grunnen til at Benjamin T. Dogan valgte å satse på plantebase­rt kost og lokalfange­t villfisk sammen med Jenny Mylley og Josefin Andrén i 2012, var at de ønsket å bidra til å gi byen stører mangfold. Dogan syntes i tillegg synd på sine veganske venner.

– De fikk jo aldri noe godt å spise ute. Jeg hadde lyst til å være med å gi dem et tilbud som inneholdt et mangfold av mat og smaker, smiler han. Selv spiser han kjøtt, men holder seg til vegetarisk kost flere ganger i uka.

– Var det skummelt å satse på plantekost?

– Det kan du si. Men vi så at trenden kom. Vi var veldig tidlig ute, og det har jo vært både positive og negative sider med det. Men nå er vi med i spydspisse­n i Norge når det kommer til plantebase­rt mat.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Oskar Tomqak (9) prøver vegansk sorbétis sammen med mamma Justyna. Favorittre­tten hjemme er vegetarisk brokkolisu­ppe med kokosmelk.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Oskar Tomqak (9) prøver vegansk sorbétis sammen med mamma Justyna. Favorittre­tten hjemme er vegetarisk brokkolisu­ppe med kokosmelk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway