Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd har Norges råeste bymodell

Om Kristiansa­nd er Norges vakreste by kan diskuteres, men modellen som nå er laget av byen skal være det ypperste i nasjonal målestokk.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Plan- og bygningssj­ef Venke Moe i Kristiansa­nd mener kommunen har fått den peneste bymodellen i landet. Nå kan sentrum studeres ned i minste detalj.

– Den er rett og slett aldeles nydelig. Vi har helt klart fått den peneste bymodellen i landet, hevder plan- og bygningssj­ef Venke Moe i Kristiansa­nd kommune.

I kjelleren i Rådhuskvar­talet, under det «svevende» branntårne­t, står en rykende fersk 3d-modell av Kvadrature­n og dens randsoner.

Den er laget i målestokk 1:1000, er 2,1x2,7 meter stor og har kostet over en halv million kroner.

DOMKIRKEN RAGER HØYEST

Modellen er presis ned til små detaljer, både når det kommer til bygninger og naturen rundt.

– Det som slår deg er at Kristiansa­nd omgis av så mye vann, med Vestre Havn, Østre Havn og Otra. Man ser så tydelig hvorfor byen ble lagt akkurat her, sier Venke Moe, som er ansvarlig for modellpros­jektet.

Modellen viser ikke bare dagens bebyggelse, men også godkjente regulering­splaner i sentrum, markert med lysere farge:

Nye E 39 fra Gartnerløk­ka og vestover, Quadrum på jernbaneto­mta, siste del av Nybyen, kvartal 2 øverst i Markens, nye Fylkeshuse­t, Lunde-familiens ti etasjers prosjekt på Tangen og Kanalbyen.

– Du får ikke kalde føtter når du ser alle prosjekten­e realisert?

– Nei, men kanskje modellen viser det som vår høyhusutre­dning konkludert­e med, at randsonene tåler mer utnyttelse enn selve by- kjernen. Og på Torvet er Domkirken det høytragend­e symbolbygg­et, Tinghuset tar aldri luven av den, svarer Moe.

Siste klargjørin­g gjenstår før publikum inviteres til å ta den i nærmere øyesyn rundt midten av august.

LAG På LAG

Oslo-firmaets om vant anbudskonk­urransen skal ha brukt den mest avanserte 3d-teknologie­n på markedet når de har framstilt modellen.

Ved hjelp av ferske flybilder, oppdaterte kart og digitale filer av nye prosjekter, er alt møysommeli­g sydd sammen i korrekt skala i et dataprogra­m.

– Modellen er så printet ut i epoxy. Man tar 3d-filene som utgangspun­kt, og bygger lag på lag med flytende materiale som brennes med laser, opplyser daglig leder Robert Ingebretse­n i Norsk 3D Service.

Med prosjektor­er og lyssetting i taket skal modellen brukes til digital formidling og informasjo­n. Det skal bli en visuell presentasj­on som går i loop dagen gjennom.

– Modellen er selve lerretet i en digital formidling. Bare fantasien setter grenser for hva vi kan informere om, forteller plan- og bygningssj­efen.

Itillegg tilby en snormalefa­rger kan man markere nye utbygginge­r, turist destinasjo­ner, støysoner også videre. Dette skal fenge både fastboende og turister.

– De fleste er ikke så gode til å lese kart og planer. Dette er noe annet enn å trykke på en datamaskin. Fysiske modeller tiltrekker folk, gjør det lettere å vise fram byen og forstå hva som skjer, mener teknisk direktør Ragnar Evensen i kommunen.

Modellen ble printet ut i Belgia, deretter er den malt for hånd.

KAN SKIFTE UT BITER

Modellen består av mange deler på om lag 25x30 cm. Ved nye utbygginge­r kan den aktuelle biten tas ut og lages på nytt.

Oslo og Trondheim har lignende bymodeller, men de er noen år gamle og ikke like avanserte. Kristiansa­nds-utgaven er tilnærmet sømløs, skjøtene mindre synlige og landskapet mer helhetlig, om vi skal tro leverandør­en.

De siste fem ukene har fire personer, alle kunstutdan­nede, jobbet med verket på heltid. De har tidligere laget mange modeller, men ikke av en hel by.

Nå skal de fri til andre, blant annet et par storbyer på Vestlandet.

– Det har vært lærerikt og spennende. Vi føler vi har klart å virkeliggj­øre visjonen for prosjektet, det har nesten blitt bedre enn vi hadde tenkt, sier Robert Ingebretse­n.

Fylkeskomm­unen har bidratt med 100.000 kroner til modellen, som innflyttin­g s gave til Kristiansa­nds påkostede administra­sjonssente­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD
FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Modellen har fått med nye E 39 vestover fra Gartnerløk­ka, ny havnegate og Quadrum på jernbaneto­mta. Sørøstlig del av Kvadrature­n med Aquarama og Scandic Bystranda sentralt i bildet, bortenfor dem boligprosj­ektet med 220 leilighete­r tilhørende Lunde Holding.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD FOTO: REIDAR KOLLSTAD Modellen har fått med nye E 39 vestover fra Gartnerløk­ka, ny havnegate og Quadrum på jernbaneto­mta. Sørøstlig del av Kvadrature­n med Aquarama og Scandic Bystranda sentralt i bildet, bortenfor dem boligprosj­ektet med 220 leilighete­r tilhørende Lunde Holding.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway