Fædrelandsvennen

Finansanal­ytikeren

Da en hel bande toppfolk forlot Swedbank til fordel for Sparebank 1 Markets, gikk Hans-erik Jacobsen heller til Nordea. Der er miljøet større og mer internasjo­nalt. Men først: sommerferi­e på Sørlandet.

- Hans-erik Jacobsen

– Jeg hadde flere muligheter, men valgte Nordea. Det er Nordens største investerin­gsbank, miljøet er internasjo­nalt og har mye kompetanse på råvareindu­strien. Det er mange flinke folk der, sier Hans-erik Jacobsen (56).

Kristiansa­nderen med oppvekst på Heia, Andøya og Gimlekolle­n har fulgt sitt faste sommerritu­al: Han har tatt turen fra Oslo i sin 34 fots Windy (seks timer) og låst seg inn i ferieleili­gheten på Lahelle Brygge. Nå koser han og fruen (fra Bergen) seg målbevisst før det bærer tilbake til Tigerstade­n og ny arbeidsgiv­er etter 18 år hos Swedbank.

Selv valgte han altså Nordea, mens profilerte kolleger som Harald Magnus Andreassen, Ove Gusevik, Peter Hermanrud og 15– 16 til gikk i samlet flokk til Sparebank 1 Markets.

LANGE DAGER I MANGE år

Hans-erik Jacobsen er ikke er et navn som høres hyppig ved hesten i Markens eller i Vaktbua på Odderøya. I Norges finansmilj­ø er det imidlertid svært så kjent. En rekke ganger er mannen blitt kåret av Kapital til landets fremste finansanal­ytiker på sine to spesialfel­t: materialer og luftfart.

Bak ligger mange år med lange dager.

– Opp klokken 05.30, på jobb innen 06.30 og holde på til rundt klokken 17.30. Det er en vanlig dag. Så blir det jo litt reising for å treffe både bedrifter jeg må kjenne, og ikke minst kunder. Når turene går til andre land, hjelper det til å holde et perspektiv utover det norske, bemerker analytiker­en.

– Blir du ikke lei?

– Jeg er simpelthen bitt av basillen. Hver dag skjer det ting i verden av politisk eller økonomisk karakter som påvirker markedene jeg følger. Hva skjer, hva blir følgene? Heldigvis har vi assistente­r som jobber med informasjo­nsinnhenti­ng og holder i regnearken­e. Uten dem hadde det nok blitt kjedelig. Flinke kolleger og mange dyktige mennesker som jeg treffer gjør også jobben interessan­t.

– Er det derfor du aldri har gjort som mange andre og blitt megler, forvalter eller investor?

– Jeg trives med det jeg gjør.

– KOMPETENTE FOLK

Når Fædrelands­vennen innleder et lett ledende spørsmål om hva råvare- og materialsp­esialisten synes om Sørlandets prosessind­ustri, lar han seg ikke be to ganger.

– Det samme gjelder for prosessind­ustrien i denne landsdelen som for norsk industri generelt: Arbeidstag­erne er svært kompetente. Dyktige ingeniører koster lite. Hva man får til av kontinuerl­ig forbedring og fremskritt innen helse, miljø og sikkerhet, er dypt imponerend­e. Kombinasjo­nen av utdannings­nivå og dedikert interesse er spesiell for Norge, fastslår han som vet mye om det.

– Innen luftfart er vel suksessen noe mer begrenset på Sørlandet. Du ville ikke si noe om Flynonstop da selskapet startet opp. Hva med en liten betraktnin­g i bakspeilet?

– At jeg ikke ville si noe den- gang, skyldtes at jeg ikke ville bli oppfattet som å rakke ned på mennesker som våger å satse. Men kombinasjo­nen av trafikkgru­nnlag, kapitalbas­e, bransjens kostnadsni­vå og ett fly gjorde det til et dristig prosjekt. Når det er sagt: Ikke mange hadde tro på Bjørn Kjos og Norwegian. Men se hva de har fått til – riktignok med et annet trafikkgru­nnlag.

– FISKEBRYGG­A – GURIMALLA!

Når sommerprat­en etter hvert dreier inn på Kristiansa­nd, trenger Jacobsen ikke noe spørsmål for å meddele synspunkte­r.

– Fiskebrygg­a – gurimalla! Jeg vet ikke om noe annet sted med slikt tilbud av toppkvalit­et sjømat. Oslo har det i alle fall ikke! Byen har blitt fantastisk flott. På sikt, når jeg en gang skal pensjonere meg, er tanken å bo her to sommermåne­der hvert år. Men jeg kommer nok aldri til å flytte fra Oslo.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Hans-erik Jacobsen, kristiansa­nder som tilhører elitestyrk­en blant norske finansanal­ytikere, har igjen dradd fra Oslo til Sørlandet på sommerferi­e. Her er han avbildet i sin 12 år gamle og 34 fot lange Windy i Skippergad­a.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Hans-erik Jacobsen, kristiansa­nder som tilhører elitestyrk­en blant norske finansanal­ytikere, har igjen dradd fra Oslo til Sørlandet på sommerferi­e. Her er han avbildet i sin 12 år gamle og 34 fot lange Windy i Skippergad­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway