Fædrelandsvennen

Fraværsgre­nsen har bestått

Fraværet i den videregåen­de skolen har gått betydelig ned og frafallet har ikke økt. Den omdiskuter­te fraværsgre­nsen er en suksess.

-

Iforrige uke la kunnskaps minister Torbjørn R ø eI saksen( Høyre) fram den foreløpige fasiten etter ett år med fraværsgre­nse i den videregåen­de skolen. Den nå ett år gamle innstrammi­ngen går altså ut på at hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumente­rt fravær i et fag, kan eleven miste retten til en vurdering.

Tallene viser at dagsfravær­et har gått ned hele 40 prosent og timefravær­et har sunket med 33 prosent. Det er mye undervisni­ngstid, og svært gledelige tall. Det var imidlertid knyttet mer spenning til hvordan fraværsgre­nsen hadde påvirket frafallet. Her har kritikerne ment at strengere krav til oppmøte kan føre til at dårlig motiverte elever, eller elever med spesielle utfordring­er, kan fallehelt fra utdannings­løpet de står i. Tallene fra Utdannings direktorat­et viser at det ikke har skjedd. De tallene har stått upåvirket på stedet hvil.

Nå kan man flytte fokus over på å forebygge at ungdom av ulike grunner velger å slutte i den videregåen­de skole.

Det er jo verken godt eller dårlig nytt, men når fraværet nå går ned, kan man flytte fokus over på å forebygge at ungdom av ulike grunner velger å slutte i den videregåen­de skole. Der er det for eksempel lokale forskjelle­r, uten at noen har gode forklaring­er på det, og det er en materie vi bør gripe tak i. Får skoleungdo­mmen vår tilstrekke­lig tilrettele­gging, motivasjon, krav eller veiledning for at de klarer å stå ut løpet i den videregåen­de utdanninge­n? Det er viktig for den enkelte ungdom, men også viktig for hele vårt samfunnsma­skineriet at flest mulig skaffer seg utdanning.

Trass i disse tallene finnes det fortsatt innbitte kritikere av fraværsgre­nsen. Først og fremst fra elevene selv, men også SV fortsetter kampen fordi de mener den enkelte lærer er best egnet til å vurdere om det er grunnlag for en karakterse­tting.

Det er sikkert elementer ved fraværsgre­nsen det er mulig å diskutere og justere. For eksempel peker noen på at det brukes ulike verktøy og løsninger for å føre fravær og det fører til forskjelli­g praksis. Og ennå sliter noen legekontor­er med pågang av elever som må ha sykemeldin­g.

Men bevismater­ialet for at fraværsgre­nsen er en suksess – den la altså en lettet Torbjørn Røe Isaksen fram i forrige uke. Nå må vi forebygge frafallet. Der står kampen nå.

 ??  ?? Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen H) har lagt frem tall for hvordan fraværsgre­nsen har virket i den videregåen­de skolen. Og – den har bestått.
Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen H) har lagt frem tall for hvordan fraværsgre­nsen har virket i den videregåen­de skolen. Og – den har bestått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway