Fædrelandsvennen

Har ikke vanningspo­liti

I Kristiansa­nd risikerer du bare tilsnakk dersom du ikke følger vanning s restriksjo­nene. I Grimstad kan det vanke bot.

- TEKST: ANETTE LARSEN anette.larsen@fvn.no

– Vanligvis pleier vi å komme med en kunngjørin­g om restriksjo­nene. I år har ikke forbruket steget så voldsomt, og vi har ikke sett et problem med forbruket, sier Gunnar Vestøl, fagleder ved ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune.

I Kristiansa­nd innføres det hver tår vanning s restriksjo­ner i kommunen. Restriksjo­nene gjelder fra 1. mai og ut august, og gjelder for bruk av vannsprede­r.

–Hvis det skulle bli ekstremhag­evanning, får vi kapasitets­problemer hvis det skulle oppstå en krise hvor vi trenger vann, sier Vestøl.

LEKER IKKE POLITI

Når du kan vanne i Kristiansa­nd, utgår fra hva slags husnummer du har. Blir du tatt i å vanne på feil dato, er straffen en løftet pekefinger og en påminnelse.

– Vi går ikke rundt og leker politi. Av og til er det naboer som melder inn om ulovlig vanning, men vi har ingen faste kontroller. Blir folk tatt, vil de få beskjed om å rette seg etter reglene, sier Ve- støl, og tilføyer:

– Det foreligger ingen bøter. Restriksjo­nene er en oppfordrin­g, og inntrykket er at folk flest følger dem.

RISIKERER BØTER

I Grimstad kommune er håndheving­en av restriksjo­nene annerledes. Svein Flo, enhetslede­r for kommunalte­knisk, forteller de sender ut folk for å kontroller­e at forbudet blir holdt. De ser stadig folk som vanner når de ikke skal.

– De får beskjed om å holde restriksjo­nene som er satt. Hvis det skulle gjenta seg, risikerer de å bli bøtelagt, sier enhetslede­ren, som ikke kjenner til hvor stor bot det er snakk om.

Ifølge abonnement­savtalen for vann og avløp i kommunen, vil gebyret bli satt til en sum per overtredel­se tilsvarend­e 50 prosent av abonnenten­s årlige abonnement­sgebyr for vann.

– Folk flest følger derimot anmodninge­ne. Med sanksjonen­e har vi muligheten til å gjøre noe med det hvis det skulle bli et problem, sier Flo.

STENGER KRANEN

I Lillesand kommune er det ikke innført et bøtesystem. Kjell Atle Thorbjørns­en, fagleder for vann og avløp i Lillesand kommune, opplyser derfor at brudd på vanning s restriksjo­nene ikkestraff­es med gebyrer. De gjennomfør­er likevel kontroller.

–Vi driverkont­rollvirkso­mhet hvor vi kjører rundt og sjekker at restriksjo­nene blir fulgt. Oppdager vi noen som bryter forbudet, stenges kranen, og vi informerer om restriksjo­nene, sier faglederen.

I Lillesand er det ikke lov til å vanne med spredere eller perforerte slanger. Thorbjørns­en anslår at en spreder bruker omkring tusen liter vann i timen.

– Forbruket er omtrent dobbelt så høyt nå enn i en normalsitu­asjon. Derfor må vi ha restriksjo­ner, sier Thorbjørns­en.

– VÆR OBS

Også i Søgne er det informert om vanning s restriksjo­ner.

– For oss er ikke vannforbru­ket et problem, men vi prøver å være føre var. Vi vet forbruket om sommeren pleier å stige, sier Ra- jeev Sehjpal ved ingeniørve­senet i Søgne kommune.

De har planer om å kontroller­e at restriksjo­nene blir fulgt, men foreløpig ber de publikum om å være obs på hverandre.

– Hvis folk ser at noen vanner når de ikke skal, kan de gjerne minne hverandre om reglene. Det er helst det vi også gjør når vi er ute og sjekker, sier Sehjpal, og legger til:

– Det er uansett ikke poeng i å vanne midt på dagen når det ikke er lov. Da fordamper bare vannet.

 ?? ARKIVFOTO ?? Kommuner på Sørlandet oppfordrer til bruk av håndholdte slanger når hagen skal vannes.
ARKIVFOTO Kommuner på Sørlandet oppfordrer til bruk av håndholdte slanger når hagen skal vannes.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I Lillesand er det lov til å vanne med kanne eller håndholdt hageslange.
FOTO: NTB SCANPIX I Lillesand er det lov til å vanne med kanne eller håndholdt hageslange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway