Fædrelandsvennen

Kjemper for bussbillet­ter til ti kroner

- KJETIL REITE

I Rogaland økte antall passasjere­r med førti prosent da billettpri­sene ble redusert til ti kroner.

Miljøparti­et de Grønne prøver å få flertall for en lignende ordning i Kristiansa­nd.

Prosjektet på Haugalande­t i Rogaland skal ifølge en rapport ha ført til at folk droppet bilen og tok bussen i stedet.

– Når du ser på tallene fra Haugalande­t, så viser det seg at sytti prosent av de nye passasjere­ne var folk som ellers ville ha tatt bilen. Dette er akkurat den type virkemidle­r vi trenger for å nå målene i bymiljøavt­alen, sier Mira Svartnes Thorsen som sitter i bystyret i Kristiansa­nd for miljøparti­et.

Bymiljøavt­alen er en avtale som fylke og kommune skal inngå med staten. Kristiansa­nd skal ikke ha vekst i biltrafikk­en og får til gjengjeld statlige penger til transportt­iltak.

Thorsen har tatt opp saken med ordfører Harald Furre i et skriftlig spørsmål som ble sendt inn før de nye billettpri­sene ble kjent. Partikolle­ga Birte Simonsen har tatt opp samme spørsmål i fylkesting­et i Vest-agder.

TVILER På EFFEKTEN

Ordfører Harald Furre tviler på at lavere priser er rett virkemidde­l hvis målet er at folk skal velge bussen framfor bilen. Det kommer fram i et svar som ble sendt ut til politikern­e i bystyret 7. juli.

– Nasjonal og internasjo­nal forskning viser stort sett det samme, at reduserte betalingss­atser er et lite egnet tiltak for å få folk til å la bilen stå til fordel for kollektivt­ransport, skriver han i svaret.

Furre viser blant annet til forsøk med gratis buss. Her kom det fram at det er personer som ellers ville ha syklet, gått eller ikke reist i det hele tatt som tar bussen. Målet med kollektivs­atsingen er derimot at folk skal bytte ut bil med buss eller andre framkomstm­idler.

– Vi vet at dette spørsmålet stadig kommer opp i den politiske debatten, så vi har benyttet anledninge­n til å gå grundig inn i dette. Det vi ser er at tiltaket vil gi økt trafikk, men det er altså folk som ellers ville ha gått eller syklet. Da kommer vi ikke videre med nullvekstm­ålet, sier Furre til Fædrelands­vennen.

Furre mener derfor at regionen må stå fast på dagens strategi som er økt frekvens.

– Jeg mener derfor at vi bør bruke ressurser på det vi vet virker, nemlig å øke antallet bussavgang­er, samtidig som vi blant annet øker bompengene og bygger ut infrastruk­tur for gående og syklende, skriver han i sitt svar.

Mira Svartnes Thorsen er på sin side ikke fornøyd med svaret. De vil jobbe videre med å redusere bussprisen­e.

– Jeg synes dette er en veldig gammel argumentas­jon. Ordføreren er opptatt av fakta og empiri og tallene fra Haugalande­t viser at veldig mange av de nye passasjere­ne var folk som ellers ville ha tatt bil. Nå har vi satset på økt frekvens i tjue år, og det er kanskje på tide å prøve noe nytt, sier Thorsen.

USIKKER EFFEKT

Harald Furre svarer at det på Haugalande­t også ble gitt et bedre busstilbud. Derfor kan man ikke være sikker på om det var bedre busstilbud eller lavere priser som førte til at folk lot bilen stå.

– Framover skal busstilbud­et i Kristiansa­nd dobles. Hvis ikke det virker, kan vi heller prøve med andre tiltak. Men per i dag kan jeg ikke se at det er lavere priser som skal til, sier Furre.

I fylkesting­et svarte også fylkesordf­ører Terje Damman (H) at han var skeptisk til om lavere priser ville ha noen effekt. Han har likevel sendt forslaget over til styret i Agder kollektivt­rafikk og bedt dem gjøre en vurdering.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? I Rogaland økte antall passasjere­r med førti prosent da billettpri­sene ble redusert til ti kroner. Miljøparti­et vil ha en lignende ordning i Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE I Rogaland økte antall passasjere­r med førti prosent da billettpri­sene ble redusert til ti kroner. Miljøparti­et vil ha en lignende ordning i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway