Fædrelandsvennen

Skal fortelle hvorfor Hillary Clinton tapte

- TEKST: ALF OLE ASK

Hillary Clintons valgkampsj­ef John Podesta kommer til Arendalsuk­a. Der skal han fortelle hvorfor Hillary Clinton tapte valget og hva som skjer med miljøpolit­ikken i USA.

– Det er ingen tvil om at John

Podesta blir hovedattra­ksjonen under Arendalsuk­a, som starter 14. august, sier lederen for programkom­iteen, Øystein Djupedal, til Aftenposte­n.

Senest i helgen var den tidligere valgkampsj­efen til Hillary Clinton mål for president Donald Trumps twittermel­dinger.

Trump påsto at alle under G20 snakket om Podesta og hans rolle i den russiske hackerskan­dalen i forbindels­e med valget. Podesta fikk sin e-mailkonto hacket. Wikileaks offentligg­jorde meldingene som ikke akkurat var positive for Clinton-kampanjen.

Den tidligere valgkample­deren til Hillary Clinton og stabssjefe­n til president Bill Clinton, befant seg på alles lepper da hans personlige e-poster ble hacket under valgkampen. Wikileaks spredte meldingene som avslørte interne forhold i Clinton-kampanjen.

Under G20 møtet var igjen mistanken om russisk hacking og påvirkning av Usa-valget tema. Blant annet på møtet mellom presidente­ne Vladimir Putin og Donald Trump.

VIKTIG KLIMAPOLIT­IKER

Det er Miljøstift­elsen Bellona som har fått den amerikansk­e toppolitik­eren til det årlige politiske stevnet i sørlandsby­en. Bellona-leder Frederic Hauge sier at dette er en person det er vel verdt å lytte til. Bellona-lederen har kjent Podesta i flere år.

– Han var en sentral rådgiver for president Barack Obama, ikke minst i klimaspørs­mål. Dette er en politikk som Donald Trump har brutt med. Podesta kan gi et viktig bidrag til å forstå hva som skjer etter at USA har trukket seg fra Paris-avtalen, sier Hauge, som legger til at det ikke er satt noen begrensnin­ger for hvilke temaer Podesta skal snakke om.

Da Podesta i februar 2015 forlot Obamas indre sirkel for å bygge opp Hillary Clintons kampan- je, skrev The Washington Post at han hadde vært helt sentral for å sette dagsorden for Obamas andre presidentp­eriode.

Podesta, som blant annet er grunnlegge­r av tankesmien Center for American Progress, har vært stabssjef for Bill Clinton, hatt sentrale posisjoner som rådgiver for Barack Obama og ledet Hillary Clintons valgkamp. En valgkamp som kjent endte med at hun fikk flest stemmer, men tapte viktige delstater som gjorde Trump til president. For alle norske politikere som er midt i en valgkamp, vil innsikt i Clinton-kampanjen være verdifullt.

MANGE TOPPNAVN

Øystein Djupedal sier det nasjonale programmet for årets uke i Arendal er spekket med toppnavn, men at man har manglet et internasjo­nalt toppnavn. Det får man nå. Uken åpner med en tvsendt partileder­debatt. Den innleder valgkampen foran høstens stortingsv­alg. Årets Arendalsuk­a blir det største arrangemen­tet i ukens seksårige historie.

NRK skal sende magasinet Urix fra Arendalsuk­a, hvor også John Podesta skal delta.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? John Podesta ledet Hillary Clintons valgkampan­je.
FOTO: NTB SCANPIX John Podesta ledet Hillary Clintons valgkampan­je.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway