Fædrelandsvennen

Er inne på Stortinget i ny meningsmål­ing

- KJETIL REITE

Miljøparti­ets partiveter­an Birte Simonsen (69) kan komme på Stortinget hvis partiet klarer sperregren­sen.

I en ny meningsmål­ing i VG, klarer Miljøparti­et De Grønne å komme over sperregren­sen og får syv representa­nter. VG har også laget en prognose over hvilke fylker de syv representa­ntene kommer fra.

I denne oversikten er Birte Simonsen inne fra Vest-agder på utjevnings­mandat. Hun sitter i dag i fylkesting­et, og har lang fartstid fra bystyret i Kristiansa­nd. Hun har vært engasjert i lokalpolit­ikken i Kristiansa­nd siden 70-tallet og var med å stifte partiet i 1988.

– Det er vanskelig å vite hvilken vei dette går. Men dette viser at hver eneste stemme teller, sier Birte Simonsen.

UKLART

I dag er Odd Omland (Ap) inne på Stortinget på utjevnings­mandat, mens SVS Alf Holme- lid hadde plassen i forrige periode. På noen av de senere målingene har også SVS Maili Steiro Tronsmoen hatt plassen.

Birte Simonsen nevner satsing på tog som en av de viktigste sakene partiet vil kjempe for i Vest-agder.

– Det har jo vist seg at man kan bygge vei mye raskere enn planlagt. Da må det også være mulig å bygge ut tog på samme måte, sier Birte Simonsen.

REGJERINGS­MAKT

Hvis Miljøparti­et de Grønne kommer inn med sju representa­nter, vil de også kunne avgjøre hvem som blir statsminis­ter i Norge etter valget. De har til nå ikke gått ut med om det vil være Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. Men de har sagt at de kun vil samarbeide med en regjering som ikke vil ha oljeleting i neste periode.

– Vi ønsker en regjering som peker i riktig retning, men ingen av de to store svarer på det, sier Simonsen.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Birte Simonsen er også i år toppkandid­at for Miljøparti­et De Grønne i Vest-agder. Bildet er fra 2013 da hun fortsatt satt i bystyret i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Birte Simonsen er også i år toppkandid­at for Miljøparti­et De Grønne i Vest-agder. Bildet er fra 2013 da hun fortsatt satt i bystyret i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway