Fædrelandsvennen

Blodmat og rømmegrøt på matfestiva­l

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Matmarknad nummer 23 på Ose ble avviklet i helga med et par tusen gjester til bords.

– Menyen er den samme som den alltid har vært, smilte sjefskokke Solveig Ose – spekemat, setesdalss­uppe, rømmegrøt, komper og kurv.

– Kurv er blodmat og ganske så spesielt for Norge. Hva er oppskrifte­n?

– Hjerte, lunger, nyrer, lever, fett og blod av sauen. Du trenger en liter blod til innmaten av en sau. Til denne helgen har vi laget 50 liter kurv og brukt 25 kilo fett. Dette er feit og god mat som du ikke bør spise for ofte, sier Solveig Ose.

NESTEN SOM I MEXICO

– Blant de mange som koste seg med blodmat var Eliezer Ivan Mendez Contreras fra Mexico, valldøl på femte året, sammen med kona Mona Våge Bjørgum og barna Arne Eliezer (9), Hildegunn Aurora (6) og Ailo (7 mnd). Alle nøt de tradisjons­kost med komper og blodmat.

– Kurv ligner på en rett vi spiser i Mexico som blant annet inneholder hjerte og tunge, sier Eliezer Ivan.

Selv dyrker de poteter, gulrøtter og urter på Bjørgum gard. Snart skal de plante flere fruktrær, slik at om noen år har de også stand under matfesten her.

NÆR 50 STANDS

Mat og ernæring står selvsagt i høysetet under Matmarknad­en på Ose, men her er mye annet å se for publikum også. I år var det nær 50 stands i bygdebyen med seks fastboende vinterstid.

Blant spekepølse­r, lapper, vafler, saft fra granskudd, honning, fetaost og oliven var det antikvitet­er og snurrepipe­rier, tresløyd, reinsdyrsk­inn, gullsmykke­r og setesdalsk­ofter. Her var toner fra countrymus­ikk på cd og felespill og danseopptr­eden fra Kulturpatr­ulja i Setesdal.

OLIVEN OG RØMMEGRØT

– Publikum har virkelig fått øynene opp for italienske oster og oliven, smilte Gabriel fra Italia og serverte smaksprøve­r til folk som stoppet opp ved boden hans. Italienern­e kom til Ose for første gang i fjor, og dette ga mersmak hos setesdølen­e skal vi tyde salgskøen rett.

Lørdagskve­lden ble Matmarknad­en på Ose avsluttet med dans i grendehuse­t.

– Og så blir det vel matmarknad igjen neste år også, Solveig Ose?

– Klart det. Jeg gir meg i alle fall ikke før vi har feiret 25-årsjubileu­m, smiler hun og legger enda en porsjon fra de 120 kiloene med rømmegrøt på en tallerken.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Eliezer Ivan Mendez Contreras, Hildegunn Aurora, Arne Eliezer, Mona Våge Bjørgum og vesle Ailo nøt blodmaten og kompene sammen med hundrevis av andre gjester under Matmarknad­en på Ose i helga.
ALLE FOTO: JOHS. BJØRKELI Eliezer Ivan Mendez Contreras, Hildegunn Aurora, Arne Eliezer, Mona Våge Bjørgum og vesle Ailo nøt blodmaten og kompene sammen med hundrevis av andre gjester under Matmarknad­en på Ose i helga.
 ??  ?? – Jeg bare rører jeg, sa Olav Nomeland. Han visste ikke at det var hele 120 kilo rømmegrøt under omrøring da det var matfest denne helgen.
– Jeg bare rører jeg, sa Olav Nomeland. Han visste ikke at det var hele 120 kilo rømmegrøt under omrøring da det var matfest denne helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway