Fædrelandsvennen

Stille etter at våpenhvile trådte i kraft

Observatør­er melder om tause våpen de første timene etter at våpenhvile­n som USA og Russland forhandlet fram for det sørlige Syria, trådte i kraft søndag.

- NTB

Våpenhvile­n som ble avtalt av USAS president Donald Trump og hans russiske kollega Vladimir Putin i Hamburg denne uka, er det første forsøket fra USAS side på å samarbeide med Russland om Syria. Den trådte i kraft søndag klokka 12 lokal tid (klokka 11 norsk tid).

– Jeg ser dette som det første tegnet på at vi kan samarbeide i Syria, sa USAS utenriksmi­nister Rex Tillerson i Hamburg.

Våpenhvile­n omfatter tre provinser i det sørvestlig­e Syria, og en observatør i området melder at våpnene har vært stille etter at den trådte i kraft.

LITEN OPTIMISME å SPORE

Men optimismen om den nye våpenhvile­n er likevel ikke stor. En rekke våpenhvile­r er tidligere avtalt i den seks år lange krigen i Syria, men ingen av dem har vart lenge.

Amerikansk­støttede opprørere, syriske regjerings­styrker og IS kjemper alle om kontrollen over de sørlige delene av Syria.

Våpenhvile­n, som også Jordan har bidratt til, har blant annet som mål å skape ro langs Syrias grenser til Jordan og Israel. Den skal også åpne for humanitær bi-

❞ Jeg ser dette som det første tegnet på at vi kan samarbeide i Syria. REX TILLERSON,

stand til området, og for at flyktninge­r i Jordan kan vende hjem.

Våpenhvile­n omfatter ikke IS.

UKLARHETER

Det er ikke klart hvordan det syriske regimet forholder seg til våpenhvile­n, og det er heller ikke klart om den omfatter byen Daraa, der opprøret mot Bashar alAssad startet for seks år siden.

Regimet innførte sin egen ensidige våpenhvile mandag, men kampene har likevel fortsatt i løpet av uka som gikk. Rett før våpenhvile­n trådte i kraft, bombet regimets fly Daraa, mens helikoptre slapp tønnebombe­r i den samme byen, ifølge Syrian Observator­y for Human Rights.

Regimet har ikke kommentert den nye våpenhvile­n, og den ble ikke blitt nevnt i syrisk statlig TV søndag. Avisa Al-watan skriver imidlertid at den syriske regjeringe­n er konsultert om våpenhvile­n. USAS utenriksmi­nister

ISRAEL STØTTER

Israel uttrykker støtte til våpenhvile­n så lenge den ikke innebærer at iranske eller russiske styrker utplassere­s langs Israels grense til Syria.

Israel har mange ganger insistert på at landet ikke vil akseptere en permanent iransk tilstedevæ­relse i Syria, og har flere ganger bombet våpenforse­ndelser på vei gjennom Syria fra Iran til Hizbollah i Libanon.

Den nyeste våpenhvile­n innføres i kjølvannet av en avtale om sikre soner i Syria som Russland og Tyrkia ble enige om i forhandlin­ger i Kasakhstan. Partene forhandler ennå om detaljene, og avtalen er ikke iverksatt.

SKEPTISK OPPOSISJON

En delegasjon med opposisjon­sgrupperin­ger uttrykte før avtalen om våpenhvile­n i Sør-syria ble kunngjort, sin skepsis til hemmelige forhandlin­ger de selv ikke er del i, og til separate sikre soner som de mener skaper splittelse i landet.

Den nye våpenhvile­n trer i kraft dagen før en ny runde med FNsponsede forhandlin­ger starter i Genève. Forventnin­gene om resultater i Genève er ikke store, men en Fn-tjenestema­nn sier at våpenhvile­n kan skape et positivt momentum.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway