Fædrelandsvennen

11.000 sjømil lang tur fra Taiwan til Sørlandet

M/V Alpha som ble kjøpt i Taiwan av sørlandsfi­skere, har lagt bak seg 7800 nautiske mil på sin ferd mot nord. Vi møtte tråleren i havna i Valletta.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det har vært en veldig fin tur så langt. Ingen problemer i det hele tatt, sier skipper Bart Hakze i selskapet Redwise. Et selskap som transporte­rer og bemanner skip for oppdragsgi­vere som ikke har tid eller ressurser til å gjøre det selv.

Som Fædrelands­vennen tidligere har skrevet ble Alpha kjøpt av det sørlandsei­de fiskerisel­skapet Bris AS i vår for 23 millioner. Haken var at skipet lå 11.000 nautiske mil unna sørlandsky­sten og dermed måtte ut på en to måneder lang reise.

BUNKRING

Tilfeldigh­etene skulle deretter ha det til at båten ankret opp ved middelhavs­øya nøyaktig samme dag som Fædrelands­vennens utsendte intervjuet den nye Start-eieren Robin Reed på Malta. Og da måtte vi jo ta turen innom.

Pitstoppen i Malta er siste stopp før Skagen, hvor tråleren først skal innom for ombygging.

– Vi er inne i Valletta for å bunkre og provianter­e. Så er det forhåpentl­igvis nonstop til Skagen, forteller Hakze om den 2800 nautiske mil lange turen som gjenstår.

24 TIMER I DØGNET

Hakze har med seg tre mann på turen, som til sammen sørger for at Alpha er i bevegelse døgnet rundt.

– Vi seiler 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Gjennomsni­ttsfarten vår er på 6,5 knop i timen. Ikke mye i seg selv, men det blir jo noen nautiske mil når båten er i kontinuerl­ig drift, sier skipperen.

Seilasen startet 10. mai i Taiwan og er planlagt å nå endepunkte­t i Skagen mot slutten av måneden. Underveis har Alpha vært innom Singapore, Galle i Sri Lanka, Jeddah i Saudi-arabia og Suezkanale­n.

VÆPNEDE VAKTER

– Fra Galle til Jeddah hadde vi med væpnede vakter. Om lag halvparten av Det indiske hav og en tredel av Rødehavet er nemlig høyrisikoo­mråde for pirater, forteller Hakze og legger til at de væpnede vaktene først og fremst er et forebyggen­de tiltak.

– I motsetning til terroriste­ne er de somaliske piratene «forretning­smenn». Hvis de ser at båten er sikret, i vårt tilfelle med piggtråd rundt rekka og bevæpnede vakter, vil de i 99 prosent av tilfel-

lene finne andre ofre. Og med all respekt for Alpha er det nok mer fristende med en breddfull oljetanker med 25 mann om bord enn ei tom fiskeskøyt­e med fire mann, sier Hakze.

TO OG EI HALV UKES MOTVIND

Værmessig har turen for det meste gått bra.

– Vi hadde to dager med dårlig vær da vi seilte inn i Rødehavet. I tillegg hadde vi to og ei halv uke med motvind og bølger over Det indiske hav. Liten kuling og to-tre meter høye bølger er ikke dårlig vær, men trøttende når det pågår over lang tid.

– Hva er dårlig vær for en erfaren hollandsk kaptein da?

– Når vinden passerer 35 knop (sterk kuling, journ.anm.) og bølgene gjør at du ikke får sove, da er det dårlig vær, humrer Hakze, som har sett sin andel åpent hav på turen.

BAB EL-MANDEB

– Singapores­tredet, Bab el-mandeb ved innseiling­en til Rødehavet og Suezkanale­n er vel stedene som utmerker seg. Innseiling­en til Valletta var også flott, sier Hakze.

Og i det Valletta Bunkers ankommer for å fylle diesel, som det for øvrig går 175.000 liter av på turen, mønstrer Fædrelands­vennen av.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Alpha er i ferd med å fylle opp dieseltank­ene i Valletta på Malta for de siste 2800 nautiske milene til Skagen. I bakgrunnen skimtes Fort St. Angelo.
FOTO: RICHARD NODELAND Alpha er i ferd med å fylle opp dieseltank­ene i Valletta på Malta for de siste 2800 nautiske milene til Skagen. I bakgrunnen skimtes Fort St. Angelo.
 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Diesel og mat må til skal man være til sjøs i tjue dager. Her er Valletta Bunkers i ferd med å fylle drivstoff på Alphas tanker.
FOTO: RICHARD NODELAND Diesel og mat må til skal man være til sjøs i tjue dager. Her er Valletta Bunkers i ferd med å fylle drivstoff på Alphas tanker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway