Fædrelandsvennen

Et mangfold av gode barnehager

Det er de kommersiel­le aktørene som hindrer et mangfold av barnehager. Ved å forby profitt på velferd sikrer vi at hver krone som bevilges til barnehager går til barnehager, og ikke til å øke private formuer.

- MALI STEIRO TRONSMOEN, 1. kandidat for Vest-agder SV

Dersom utviklinge­n med økt kommersial­isering får fortsette vil milliarder av norske skattepeng­er og foreldrebe­taling forsvinne i private formuer.

Direktør i Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) Arild Olsen angriper SV i et innlegg i Fædrelands­vennen 3. juli. Han hevder et forbud mot å ta ut profitt fra barnehager vil føre til mindre mangfold i sektoren. Han fremstille­r en rekke påstander om SVS politikk og spør hvordan vi vil sikre et mangfold av barnehager, og sikre barns beste. Jeg er glad for denne muligheten til å tydeliggjø­re vår politikk, og også svare på de spørsmålen­e Olsen stiller.

SVS politikk på dette feltet er enkel å forstå for den som vil. Vårt krav er at hver eneste krone som bevilges til barnehager, faktisk skal brukes til å lage gode barnehager for barna våre, heller enn til å bygge opp private formuer til noen få investorer. Det burde være noe de aller fleste kan si seg enig i. En meningsmål­ing gjennomfør­t av IPSOS viste da også at kun 26 prosent mente det var rett at det kunne tas ut profitt fra velferdstj­enester.

Likevel ser vi flere eksempler på at store penger som kunne gått til barnehager, heller tas ut som profitt. For eksempel tjente selgerne 550 millioner kroner på salg av barnehagek­jeden Espira, en kjede som 8 800 barn har barnehagep­lass i. De fire største kommersiel­le selskapene i barnehages­ektoren har økt omsetninge­n sin fra 3 milliarder i 2013 til 5,7 milliarder i 2016. Og her i Kristiansa­nd kunne Fædrelands­vennen i vinter avsløre at Kristiansa­nds 47 private barnehager i 2015 gikk med over 20 millioner i overskudd.

Dersom utviklinge­n med økt kommersial­isering får fortsette vil milliarder av norske skattepeng­er og foreldrebe­taling forsvinne i private formuer. Det er ikke en bærekrafti­g måte å drifte den norske velferdsst­aten på. M ange lurer sikkert på hvordan de kommersiel­le kan klare å gå med så store overskudd. Undersøkel­ser viser at det er færre med barnefagli­g kompetanse og flere ufaglærte i de kommersiel­le barnehagen­e. Kun 12 prosent av de ansatte i private barnehager har fagbrev i barne- og ungdomsar- beid, mot 21 prosent i de kommunale barnehagen­e. Opp mot 40 prosent av de ansatte i private barnehager har ingen formell barnefagli­g kompetanse, mot kun 29 prosent i de kommunale. Dette er det barna som taper på, mens de kommersiel­le eierne tjener penger fordi ansatte med mindre kompetanse også får mindre betalt. Her i Kristiansa­nd melder dessuten tillitsval­gte om flere eksempler hvor fagarbeide­re kun mottar assistentl­ønn i private barnehager.

Ulike pensjonsor­dninger til de ansatte, bidrar også til at kommersiel­le barnehager har lavere personalko­stnader enn kommunale barnehager. Dette vises både i en rapport fra Telemarksf­orskning i 2008, og bekreftes av Utdannings­direktorat­ets rapport «Barnehages­peilet» fra 2016. Der skriver Utdannings­direktorat­et at «Kommunale barnehager har bedre bemanning og høyere personalko­stnader per årsverk enn private barnehager. Høye- re personalko­stnader i kommunale barnehager skyldes i stor grad høyere pensjonsko­stnader.» Kommersiel­le eiere tar pengene som burde gått til skikkelige pensjoner til deres ansatte, og tar de ut i profitt i stedet. I Kristiansa­nd legger kommunen i sine tilskudd til grunn at de private skal utbetale 13 prosent pensjon, men snittet ligger likevel kun på 7,3 prosent (Fædrelands­vennen 16.01.2017). Dette er det de ansatte som taper på, mens de kommersiel­le eierne tjener penger. Til sist mener SV dessuten at et forbud mot å ta ut profitt fra barnehagen­e, faktisk vil sikre mangfoldet i barnehages­ektoren, ikke forhindre det, som Pbl-direktøren påstår. Sannheten er at med dagens situasjon, skvises de små, ideelle barnehagen­e ut av markedet. De fire største kommersiel­le barnehagek­onsernene har gått fra å eie 375 barnehager i 2013 til å eie 486 barnehager i 2016. På samme tid har det blitt lagt ned flere hundre mindre private barnehager, i følge PBL sine egne tall. Den samme utviklinga ser vi i Kristiansa­nd, hvor det blir færre og færre ideelle barnehager. På Private Barnehager­s Landsforbu­nds eget landsmøte tok Heidi Simensen, som eier en liten ideell barnehage, ordet, og sa at hun fryktet at kommersial­iseringen kunne føre til at hennes barnehage ble lagt ned. Jeg har selv barna mine i en fantastisk privat, ideell og foreldreei­d barnehage, og jeg deler hennes bekymring. Løsningen er å sette en stopper for profitt i barnehages­ektoren.

Ved å forby profitt på velferdstj­enester sikrer vi derfor både at skattepeng­ene våre går til velferd, og at vi beholder et mangfold av barnehager, som er til det beste for ungene våre.

 ?? FOTO: URDAHL, OLAV / BAKKEN ANBJØRG, TLF: 99009260 ?? SV mener at et forbud mot å ta ut profitt fra barnehagen­e, faktisk vil sikre mangfoldet i barnehages­ektoren, ikke forhindre det, skriver Tronsmoen.
FOTO: URDAHL, OLAV / BAKKEN ANBJØRG, TLF: 99009260 SV mener at et forbud mot å ta ut profitt fra barnehagen­e, faktisk vil sikre mangfoldet i barnehages­ektoren, ikke forhindre det, skriver Tronsmoen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway