Fædrelandsvennen

Ekspertise­r og økonomi

- ØYVIND HVALEN, Pensjonist­partiet SVERRE OPEDAL, Kristiansa­nd JORUNN AASELLE OLSEN, Demokraten­e i Vennesla

Venstrerep­resentant Ivar Borgundhau­gen og Petter Benestad har et innlegg i avisen 4.juli angående retten til å bo sammen på et sykehjem.

●● Nå har bystyret 21. juni vedtatt at dette skal vurderes som et kriterium at ektepar/samboere skal ha rett til å bo sammen når en eller begge har behov for et langtidsop­phold. Altså skal det vurderes. Dette enstemmige vedtaket innebærer ingen forpliktel­ser eller garantier for at pleietreng­ende mennesker skal kunne få bo sammen. Tomme ord er lett å vedta enstemmig. Ekspertise­n har fastslått at ca halvparten av dem som er innlagt på pleiehjem er underernær­t. Men så kommer det et merkelig utsagn fra Venstre-representa­nter: «I tillegg er det kostbart for institusjo­nene og kommunen». Det ville være interessan­t å få vite litt nærmere om hva denne påstanden innebærer. Samfunnsøk­onomisk er det vel en fordel at pensjonist­er og pleietreng­ende ikke lever altfor lenge? ne) som dei åt seg mette av kvar dag. Neste dag livna han opp att. Så hadde dei mat kvar dag. Me kan le av slikt, men kristendom­men er ikkje stort dårlegare. Deira gud kunne vekka opp døde. Det er godt gjort ettersom hjernen døyr svært raskt etter døden, og vi har skapt himmel og helvete i fantasien. Veit lesaren kor dei fins? Ikkje eg heller. Ute i universet er der stort sett meir enn iskaldt og stummande mørkt. Og gudane fins ikkje annan stad enn inni hovuda våre, og Bibelen fortel om minst to skapings-fortelling­ar.

Kristendom­men stammar frå sumerane i Mesopotami­a for 4000 år sidan, og Joshua vart ikkje vidgjeten før lenge etterpå, sa Albert Sweitzer. Richard Dawkin påstår at religion er universell. Det har vore ein føremon å tru. Religion er blind tru trass i vitskapleg­e fakta. Tru og vitskap er motsetnada­r, og tåler ikkje å bli etterprøvd. Dei første åra etter Joshua vrimla det av versjonar og fortelling­ar om han. Det er menneska som formar det dei treng. Vitskapen leitar ikkje etter gudar og himlar nokon stad. Albert Einstein hadde ein sylkvass hjerne, han seier: «The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are, neverthele­ss, pretty childish. No interpreta­tion, no matter how subtle, can (for me) change this». (Albert Einstein, 03.01.1954.) om saker, går det vel an å respektere hverandre som mennesker?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway