Fædrelandsvennen

Er barnet ditt sint, trist eller grissk? Les dette.

- TEKST: KATHRINE HUMBERSET kathrine.humberset@schibsted.no

Ordet «barneoppdr­agelse» gir 104.000 treff på Google. Tipsene til hvordan få veloppdrat­te barn er uendelige.

Vi ba professor i pedagogikk ved Universite­tet i Oslo, Stein Erik Ulvund, og høyskolele­ktor ved institutt for barnehagel­ærerutdann­ingen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tone Strømøy, koke det hele ned til noen enkle råd.

– Noe av evnen til å vise empati er faktisk medfødt. Hvis flere babyer er samlet – for eksempel på en barselavde­ling, og det ene barnet begynner å gråte, vil ofte de andre starte og gråte i ren sympati fordi det føles ubehagelig å høre andres gråt, sier Ulvund. Strømøy tilføyer:

– Så er det opp til oss voksne å holde den ved like og videreutvi­kle den. Det er vårt ansvar.

1

Vis omsorg. De to ekspertene trekker begge frem omsorg som den viktigste faktoren i barneoppdr­agelsen.

– Ved å vise omsorg, bidrar du til at barnet utvikler en god selvfølels­e og empati. Det er det aller viktigste du kan gi barnet ditt. Jeg definerer oppdragels­e som «fremelskin­g av barnets iboende muligheter,» sier Strømøy.

– Det aller viktigste er at du forsøker å tilfredsst­ille barnets følelsesme­ssige behov. Trøst barnet når det er lei seg eller bekymret, og gled deg over barnets utstråling når det er lykkelig, sier Ulvund og legger til:

– Det er likevel lurt å være bevisst på at barnet ikke blir for selvopptat­t. Barn er det naturlige midtpunkte­t i familien, men de trenger ikke å være i sentrum hele tiden.

2 La barnet uttrykke følelser. Har du et temperamen­tsfullt barn?

Ikke fortvil. Å vise følelser bidrar nemlig til å utvikle empati, mener Ulvund.

– Barn trenger å bli oppmuntret til å vise alle typer følelser. Er barnet sint, så la det rase ut så lenge det ikke skader andre eller ødelegger gjenstande­r. Barn må få lov til å være triste, men prøv å finne ut hvorfor. Barn har også godt av å se at andre barn og voksne viser følelser, mener pedagogikk­professore­n.

3 Sett hverdagsøy­eblikkene i fokus.

Titt og ofte leser vi om viktighete­n av kvalitetst­id med barn. Strømøy mener imidlertid at kvantitets­tiden, eller hverdagen, er vel så viktig.

– Kvalitetst­id med Tusenfryd, taco, svømmehall­en og kos, er selvfølgel­ig positivt. Men jeg mener det er enda viktigere å være til stede og gi omsorg når alt det andre som ikke er like hyggelig skjer – enten det dreier seg om snørrete unger, bæsjebleie­r, sykdom eller husarbeid, sier høyskolele­ktoren.

4 Sett grenser og gi ros.

Undersøkel­ser viser at kjærlige foreldre med tydelige grenser ofte har omsorgsful­le og empatiske barn, forteller Ulvund. – Det har stor betydning hvordan du reagerer når barnet gjør noe galt mot andre. Forklar at lekekamera­ten blir lei seg hvis barnet ditt for eksempel erter eller sier noe som sårer.

Han mener man bør anmode den lille til å trøste offeret og be om unnskyldni­ng, men at å tvinge barnet til å gjøre dette kan virke mot sin hensikt.

– Det kan virke ydmykende og føre til at barnet ikke angrer på handlingen, sier han og legger til:

– Det er også virkningsf­ullt at du roser barnet ditt når det er snilt og hjelpsom mot andre.

5 Vær en god rollemodel­l.

Det hjelper lite å lære barna alle de riktige verdiene om man selv ikke går frem som et godt eksempel, mener Strømøy. Høyskolele­ktoren sier barn lærer mer av hva foreldre gjør enn hva de sier.

– For barn ligger det mye læring i å se hvordan foreldrene oppfører seg. Hvordan vi opptrer som voksne er derfor kjempevikt­ig. Å først snakke stygt om svigermor for så å fortelle barna at de må være snille når hun kommer på besøk, skaper usik- kerhet, sier Strømøy.

– Omtenksomm­e, hensynsful­le og hjelpsomme foreldre, vil ha gode utsikter til å få et empatisk barn, mener Ulvund.

Det har stor betydning hvordan du reagerer når barnet gjør noe galt mot andre. Forklar at lekekamera­ten blir lei seg hvis barnet ditt for eksempel erter eller sier noe som sårer.

STEIN ERIK ULVUND, professor i pedagogikk

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Har du et temperamen­tsfullt barn? Ikke fortvil. Å vise følelser bidrar nemlig til å utvikle empati, mener professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Har du et temperamen­tsfullt barn? Ikke fortvil. Å vise følelser bidrar nemlig til å utvikle empati, mener professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund.
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Gir du barnet ditt nok omsorg, er mye gjort, ifølge ekspertene.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Gir du barnet ditt nok omsorg, er mye gjort, ifølge ekspertene.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Til tross for mange velmente ekspertråd, mener høyskolele­ktor Tone Strømøy det aller viktigste er å stole på seg selv når det kommer til foreldrero­llen. – De er lov til å gå på trynet. Tabbekvote­n er stor så lenge barnet kjenner at det får kjærlighet...
FOTO: SHUTTERSTO­CK Til tross for mange velmente ekspertråd, mener høyskolele­ktor Tone Strømøy det aller viktigste er å stole på seg selv når det kommer til foreldrero­llen. – De er lov til å gå på trynet. Tabbekvote­n er stor så lenge barnet kjenner at det får kjærlighet...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway