Fædrelandsvennen

Avsatt etter homostøtte

Mandag ble den ortodokse presten Christofor­os Schuff avsatt for sitt forsvar av likekjønne­t ekteskap og seksualite­t. – Jeg ble avskjedige­t med umiddelbar virkning, og tok der og da av meg og leverte presteklær­ne og korset, sier Schuff.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no TEKST: bjorn.markussen@fvn.no

– Jeg ble avskjedige­t med umiddelbar virkning, og tok der og da av meg og leverte fra meg presteklær­ne og korset. Utfallet var som forventet, men møtet med biskopen i Paris var likevel fint. Jeg ble møtt med kjærlighet og respekt, og vi lovte å be for hverandre, sier Christofor­os Schuff.

38-åringen som er bosatt i Songdalen, sier at biskopen i Paris ikke hadde annet valg enn å avskjedige ham. Uttalelsen­e og meningene som Christofor­os Schuff har kommet med om homofili er ikke forenelig med Den ortodokse kirkes lære.

UTFORDRET KIRKEN

Selv om Den ortodokse kirke forbyr homofil praksis på generelt grunnlag, har Christofor­os Schuff en rekke ganger utfordret kirken sin til å åpne dører og hjerter slik at alle kan få del i sakramente­ne, ekteskap og presteskap uavhengig av kjønn og seksualite­t.

Da det i 2016 kom en ny biskop for regionen som Christofor­os Schuff virket i, fikk Schuff først vite at meningene hans for så vidt var greie, men at biskopen ønsket at han skulle være mer forsiktig med å uttrykke dem. Men etter noen måneder fortalte biskopens talsmann at biskopen vurderte å si ham opp, og slik gikk det altså.

SKEIVE SØRLANDSDA­GER

Schuff forteller at prosessen med å avsette ham i realiteten startet da han i august 2015 ble avbildet i Fædrelands­vennen sammen med sin datter i Pride-toget under skeive Sørlandsda­ger.

Den ortodokse presten som også er kjent for sitt store engasjemen­t for flyktninge­r og romfolket, deltok blant annet i Pridetoget i 2015 for å støtte sin datter som er homofil. Siden har han både som privatpers­on og prest en rekke ganger skrevet og talt varmt for at homofile skal ha rett til å inngå ekteskap. I et tidligere leserinnle­gg i Fædrelands­vennen under overskrift­en «Bekjennels­er fra en angrende homoskepti­ker», forklarte han hvor feil han tidligere hadde tatt med sin personlige og teologiske skepsis til mennesker med andre legninger.

FIKK EN SJANSE TIL

Dersom Christofor­os Schuff under mandagens møte med biskopen i Paris hadde lovet at han som prest ville ha sluttet med å tale for homofiles rett til seksualite­t og ekteskap, ville han kunne få fortsette å virke som prest. Det var imidlertid helt uaktuelt for 38-åringen.

– For meg ville det vært umulig å skille mellom min prestegjer- ning og det jeg står for som menneske. Å ta avstand fra det jeg tror på ville være og være uærlig. Jeg mener alle innenfor lovens rammer skal være tro mot seg selv og stå for det de mener er rett, sier Christofor­os Schuff.

IKKE ARBEIDSLED­IG

På spørsmål om hva han nå skal leve av, ler den avsatte presten hjertelig.

– I kirken har jeg hatt noen tusen kroner måneden i lønn, så den økonomiske overgangen vil ikke bli så stor. Jeg holder på med å skrive et par bøker, og vil også bruke mer tid på musikk og å være medmennesk­e for andre.

ER KREFTSYK

Han forteller også at han har 50 prosent uføretrygd etter at han i 2012 fikk en kreftdiagn­ose.

– Legene sier at jeg nå er i tredje stadium – av fire, men sykdommen utvikler seg uvanlig langsomt. Og selv om det ikke er noen behandling som kan hjelpe meg, har jeg fortsatt krefter til å engasjere meg, sier Schuff.

Det er ikke første gang Christofor­os Schuff får reaksjoner for sine meninger. I april i fjor ble han fengslet, etter at han uten tillatelse demonstrer­te foran Stortinget mot regjeringe­ns innstrammi­nger i norsk asylpoliti­kk.

Det lyktes ikke Fædrelands­vennen å komme i kontakt med biskopen i Paris mandag.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Høsten 2015 støttet en stolt fader Christofor­os sin homofile datter, Emma Sophia, under homoparade­n i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND Høsten 2015 støttet en stolt fader Christofor­os sin homofile datter, Emma Sophia, under homoparade­n i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway