Fædrelandsvennen

Båtfolket trekker innaskjærs igråværet

En ruskete start på fellesferi­en gjør at båtfolket trekker innaskjærs. Det merker gjestehavn­ene på Sørlandet.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

– I helga og fram til nå har det rett og slett vært stappfullt, sier daglig leder Finn Lorentzen ved Lillesand gjestehavn.

Så langt i år ligger de foran fjoråret når det kommer til antall gjestehavn-døgn, og han forteller om en travel start på fellesferi­en.

– Været har nok en del å si, spesielt for de litt mindre båtene. Mange har kommet inn de siste dagene, og i går var det til og med noen som ble sendt bort til Hestholmbu­kta fordi det ikke var plass i havna, forteller Lorentzen.

– Det kommer litt an på størrelsen, men det er i hvert fall plass til 70 båter her. Folk kommer fra hele landet, men vi har også hatt besøk av danske, tyske og hollandske båter, legger han til.

SVENSKER OG SIDDISER

Sverige er også represente­rt i gjesthavna. Kurt-olav og kona Siv Sjöström har tatt turen fra hjembyen deres Tjörn. Det er tiende gang ekteparet tar turen til Lillesand med båt.

– Vi kom i natt og la til her. Vi blir alltid tatt så godt imot, både av de som bor her og av de som jobber havna. Vi føler oss så velkomne. Når vi skal ligge i gjesthavn, kommer vi gjerne hit, forklarer Kurt-olav.

Familien Nordhus fra Stavanger er også blant de som har funnet sjøveien til gjestehavn­a i Lillesand.

– Vi pleier å dra inn til byene når det er gråvær sånn som nå, og så trekker vi ut til holmene når finværet kommer, sier far Morten Nordhus.

REISER FRA BY TIL BY

Han, kona Silje og barna Simon, Sandra og Amalie tilbringer sommerferi­en med å reise fra by til by. Til nå har de vært innom Eger- sund, Farsund, Lyngdal, Mandal og Kristiansa­nd.

Selv om familien har vært tre dager i Dyreparken har det også blitt tid til å kose seg i båten.

– Vi har badet og fisket, forteller Sandra på fem år, som legger til at vannet slettes ikke var for kaldt.

– NYDELIG SKJÆRGÅRD

I gjestehavn­a i Kristiansa­nd har en god gjeng fra Rogaland nettopp lagt til.

– Vi kom fra Lillesand nå, så vi har ikke kjørt så langt. Det var veldig fullt der, men vi kom dit ganske tidlig og fikk gode plasser. På vei til Kristiansa­nd fikk vi en nydelig tur gjennom Blindleia. Det eneste som manglet var sola, sier Bjørg Rafoss Kverneland.

Hun og ektemannen Dag Kåre Kverneland er på tur med vennene Svein Aasland, Gerd Marit Aasland og Helge Egeland.

– Vi har reist fra Stavanger, Bryne og Sandnes. Det har vært en fin tur så langt, og vi har blant annet vært i Danmark. Der var det mye vind, sier Dag Kåre Kverneland.

Men grå skyer og rufsete vær legger ikke demper på stemningen for vennegjeng­en.

– Det har blitt noen ekstra netter i båthavnene her og der, og vi følger med på været hver dag. På grå dager tar vi oss en tur til byen og går turer. På kvelden koser vi oss i båtene og går på besøk til hverandre, forteller de.

– TRAVLE DAGER

I fjor hadde Kristiansa­nd gjes-

tehavn totalt 4000 gjestehavn­døgn. Det tallet ligger de foran så langt i år.

Annika Van Helvoirt og Linn Øydna Andersen jobber som havneverte­r i Kristiansa­nd.

– Det har vært noen travle dager og vi merker at fellesferi­en har startet. Det er også mange utenlandsk­e turister, spesielt fra Tyskland, forteller vertene.

Tirsdag ettermidda­g lå det mange båter fortøyd i gjestehavn­a.

– Jevnt over det er mye folk nå, men det er stadig utskiftnin­ger. Når noen drar, kommer det alltid noen nye. Det er fortsatt mulig å legge til her, sier havneverte­ne.

Også i Mandal merker de trykket fra feriegjest­ene. I forhold til fjoråret ligger de 100 gjestehavn- døgn over i år med 1400 totalt.

– Fellesferi­en er godt i gang, men flere båter har også kommet inn på grunn av været. De siste årene har vi hatt en økning i antall besøkende, og vi får gode tilbakemel­dinger, forteller havnevert Mathea Puntervold.

– Båtfolket stoppes ikke av dårlig vær. Det fylles raskt opp, men vi skal få plass til alle. Ofte legger de seg utenpå hverandre. Folk er i godt humør og har god kommunikas­jon med hverandre, sier Puntervold.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Gjestehavn­a i Lillesand er stappfull av båtfolk i feriemodus. Daglig leder, Finn Lorentzen, kan fortelle at det har vært stor pågang den siste uka.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Gjestehavn­a i Lillesand er stappfull av båtfolk i feriemodus. Daglig leder, Finn Lorentzen, kan fortelle at det har vært stor pågang den siste uka.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Familien Nordhus med Simon (2), Morten (35), Amalie (9), Sandra (5) og Silje (33) nyter ferien i båt, og har besøkt flere gjestehavn­er på turen. Nå venter de på finværet før de drar videre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Familien Nordhus med Simon (2), Morten (35), Amalie (9), Sandra (5) og Silje (33) nyter ferien i båt, og har besøkt flere gjestehavn­er på turen. Nå venter de på finværet før de drar videre.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Svenske Kurt-olav og kona Siv Sjöström fra Tjörn i Bohuslän har tatt turen for tiende gang for å nyte den norske naturen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Svenske Kurt-olav og kona Siv Sjöström fra Tjörn i Bohuslän har tatt turen for tiende gang for å nyte den norske naturen.
 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? – Det har blitt noen netter i båthavnene på grunn av været, forteller Bjørg Rafoss Kverneland, Dag Kåre Kverneland, Svein Aasland, Gerd Marit Aasland og Helge Egeland fra Rogaland.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT – Det har blitt noen netter i båthavnene på grunn av været, forteller Bjørg Rafoss Kverneland, Dag Kåre Kverneland, Svein Aasland, Gerd Marit Aasland og Helge Egeland fra Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway