Fædrelandsvennen

Avdekket tremannsbo­lig med 21 postkasser

Kristiansa­nd kommune beordrer umiddelbar utflytting etter å ha avdekket et meget ukurant hybelbygg i Kvadrature­n.

-

– Dette er en tremannsbo­lig. Da er det litt rart med så mange postkasser, uttaler byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen i Kristiansa­nd kommune.

Etter en uanmeldt befaring for et par uker siden har byggesaksa­vdelingen gitt huseier pålegg om å avslutte bruken av en rekke rom som ikke er godkjent til bolig.

Det må skje umiddelbar­t, ellers venter tvangsmulk­t.

FRYKTER BRANN I HYBELHUS

Henrik Wergelands gate 58 er godkjent med tre boenheter fra første til tredje etasje. Men i stedet er bygningen delt opp i små hybler, også i kjellereta­sjen.

– Sånn som vi så det da vi banket på var dette helt klart blitt et hybelbygg. Vi snakket med folk i kjelleren, og der skal det i hvert fall ikke bo noen. Blir det en brann i trappa vet vi ikke om det finnes rømningsmu­ligheter, sier Bjørn Harald Andersen.

Etter storbranne­n i Tollbodgat­a 56 i mars, hybelbygge­t i tre etasjer, er kommunen blitt ytterliger­e på vakt mot tett befolkede brannfelle­r i sentrum.

Foranledni­ng for befaringen var tips fra nabo om mange beboere og fra Avfall Sør, som påpekte at søppel hoper seg opp på adressen.

«Bygningsmy­ndighetene pratet med en beboer som bodde i kjel- leren, som bekreftet bruken. Bygget bar åpenbart preg av å være et leilighets­bygg med ett roms hybler for utleie, med felles kjøkken og bad.», skriver saksbehand­ler Marius Raael i pålegget til huseier Fløy Eiendom AS.

Videre heter det at «Bruken ble vurdert å være helsefarli­g, særlig med tanke på brann og rømning.»

– HELT ANNEN BRUK

I tillegg til at det henger 21 postkasser ved inngangspa­rtiet, ble det registrert flere beboere per postkasse. Hvor mange som bor i bygget, har kommunen per i dag ingen formening om.

– Et hybelbygg er en helt annen type bygning enn et vanlig bolighus. Du kan leie ut en leilighet til bofellessk­ap, men her er det ingen tvil om at rommene er leid ut hver for seg. Det blir en helt annen bruk og belastning i forhold til søppel, naboer og i det hele tatt, sier byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.

Pålegget er datert forrige mandag. Da Fædrelands­vennen var på adressen i helga, var det lite som tydet på at bruken var opphørt. Flere beboere gikk inn og ut av bygget.

Både navnene på postkassen­e og kommunens kontakt med beboere tyder på at mange av dem har utenlandsk opprinnels­e, fortrinnsv­is polsk.

– Vi regner med at de flytter ut nokså kjapt, vi tar det som et utgangspun­kt, sier Andersen.

– Vil huseier få gebyr for ulovlighet­en?

– Det kan godt være. Kommunen krever skriftlig tilbakemel­ding når bruken er stanset, og vil da foreta ny befaring. Huseier har imidlertid anledning til å klage på pålegget.

Per tirsdag har det ikke kommet noen tilbakemel­ding til kommunen fra huseier. TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Dette er Henrik Wergelands gate 58, den tre etasjers trebygning­en i midten.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Dette er Henrik Wergelands gate 58, den tre etasjers trebygning­en i midten.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? 21 postkasser utenfor inngangsdø­ra.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD 21 postkasser utenfor inngangsdø­ra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway