Fædrelandsvennen

Magnetisk navnebytte

Natt til 25. mai ble rullebanen­ummerne 04 og 22 på Kjevik Lufthavn endret. Årsaken ligger i jordas magnetfelt.

- TEKST: KRISTIN OLSEN kristin.olsen@fvn.no

– Jeg har vel egentlig aldri hørt om det før, men det er gjort på flere flyplasser i Norge det siste året, forteller driftssjef ved Kjevik, Magne Ryggetange­n.

Natt til 25. mai ble det malt nye nummer på asfalten. Samtidig ble flere skilt på rullebanen ved Kjevik Lufthavn skiftet ut. Dette var fordi rullebanen­ummerne som før het 04 og 22, nå har skiftet navn til 03 og 21.

– Det er egentlig en ganske omfattende prosess. Alt av kart og innflygnin­gsprosedyr­er har måttet endres. En seks–åtte skilter har blitt byttet ut og lufttrafik­ktjenesten har endret flere prosedyrer, sier Ryggetange­n.

Og årsaken til den omfattende endringen er ganske kurios:

MAGNETFELT I ENDRING

De fleste har fått med seg at jorden har en nordpol, men det er kanskje ikke alle som vet at man skiller mellom en geografisk- og en magnetisk nordpol.

– Hvis du tenker deg at jordens omdreining­sakse peker rett opp av jordkloden, så er det den geografisk­e nordpolen. Men så er det slik at den magnetiske nordpolen ikke er på samme sted. Den flytter på seg, og jordens magnetfelt endrer seg hele tiden, forklarer Per Christian Bratheim, seksjonsle­der i Kartverket.

Ifølge Kartverket­s nettsider, kalles vinkelen mellom den geografisk­e og den magnetiske nordpol for misvisning, og denne misvisning­en endrer seg ettersom den magnetiske nordpol forflytter seg. I Norge øker misvisning­en med omtrent en tiendedels grad per år.

KORRIGERIN­G AV MISVISNING

Tilbake på Kjevik får dette konsekvens­er for rullebanen­ummerne, og i en epost til Fædrelands­vennen beskriver sjefflygel­eder ved Kjevik Lufthavn, Trygve Skiftenes Flak, hvorfor:

– Et rullebanen­ummer skal bestå av to tall, som skal angi nærmeste hele 10 grader for senterlinj­ens magnetiske kompassret­ning i innflyging­sretningen. Etter de siste korrigerin­gene av misvisning, har nærmeste hele 10 grader nå forflyttet seg til 030° og 210°.

Videre skriver Flak at dagens rullebanen­ummer derfor er 03 og 21, som kort fortalt er den retningen kompassnål­a peker når du sikter langs rullebanen.

FOREKOMMER SJELDEN

Svein Johan Pedersen er seksjonssj­ef på flyplass og flysikring i Luftfartst­ilsynet. Han forteller at det er Kartverket som opplyser Avinor om endringer i misvisning.

– Forekommer det ofte at flyplasser må endre rullebanen­ummerne som følge av magnetisk forflytnin­g?

– Det skjer ikke veldig ofte, men fra tid til annen. Et relativt nylig eksempel er i Bardufoss, sier Pedersen. Han forklarer at konsekvens­en for endringene er at det må publiseres nye kart, og utarbeides nye prosedyrer.

– ARTIGE EPISODER

Flak kjenner ikke til at en slik endring har forekommet tidligere i Kjeviks historie. Han beskriver skiftet som uvant, men håndterlig:

– Jeg hadde gleden av å åpne kontrolltå­rnet 25. mai da endringen trådte i kraft, med de artige episodene som da oppstod. Flygere som hadde fløyet inn til Kjevik til rullebane 04 om kvelden

24. mai fikk beskjed om at rullebane 03 nå var i bruk for avgang

25. mai. Tror de lurte på om jeg var riktig våken klokka 06:15 kristi himmelfart­sdag.

 ?? FOTO: KRISTIN OLSEN ?? Driftssjef ved Kjevik Lufthavn, Magne Ryggetange­n, står ved rullebanen­ummeret som fra 25. mai skiftet navn fra 04 til 03.
FOTO: KRISTIN OLSEN Driftssjef ved Kjevik Lufthavn, Magne Ryggetange­n, står ved rullebanen­ummeret som fra 25. mai skiftet navn fra 04 til 03.
 ?? FOTO: KRISTIN OLSEN ?? Et flunkende nytt skilt har erstattet det gamle på rullebanen ved Kjevik Lufthavn.
FOTO: KRISTIN OLSEN Et flunkende nytt skilt har erstattet det gamle på rullebanen ved Kjevik Lufthavn.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway