Fædrelandsvennen

Vil åpne for parkerings­avgift ved kjøpesentr­ene

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Norske storbyer ønsker at private må kunne pålegges parkerings­avgift eller andre restriksjo­ner. Det kan gi pavgift ved kjøpesentr­ene.

– Biler som benytter private parkerings­plasser belaster vegnettet og infrastruk­tur like mye som biler som står på avgiftsbel­agte offentlige plasser, står det i et brev som ordførere og byrådslede­re i de sju største kommunene i Norge har sendt kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner.

Kristiansa­nds ordfører Harald Furre (H) er en av dem som står som avsender.

Der ber de om at norske kommuner må kunne få begrense trafikken til blant annet kjøpesentr­ene. Kommunene ber om å få lov til å innføre parkerings­avgift på private parkerings­plasser eller andre tiltak med samme effekt.

STOR INNGRIPEN

Bakgrunnen for brevet er at kommunene er pålagt av staten å unngå vekst i biltrafikk­en. Kommunene mener at da må staten legge til rette for det. Da må staten slutte å legge store arbeidspla­sser utenfor byene og de må frigjøre statlige eiendommer til byutviklin­g.

Et annet virkemidde­l de etterspør er altså privat parkerings­avgift.

– I en totaltenki­ng er det en utfordring at man har anledning til å ilegge parkerings­avgift på offentlige parkerings­plasser, men ikke på private. Men det betyr ikke at jeg er for det. Dette er en tung inngripen i privat eiendomsre­tt. Likevel er det viktig å få en lovmessig avklaring på dette, sier Harald Furre.

Saken har vært diskutert i Kristiansa­nd før, og Miljøparti­et De Grønne har i flere år kjempet for parkerings­avgift ved Sørlandspa­rken. Argumentet er blant annet at de vil ha like vilkår for Kvadrature­n og Sørlandspa­rken.

– Et slikt tiltak vil føre til en re- duksjon i bilbruken, og folk vil tenke seg om en ekstra gang før de tar bilen, sier Birte Simonsen, mangeårig medlem i bystyret i Kristiansa­nd og nå stortingsk­andidat for partiet.

LABER INTERESSE

Brevet som ble sendt i april er signert av ordførerne i Trondheim, Bærum, Tromsø og Stavanger, samt byrådslede­rne i Oslo og Bergen. Disse inngår i storbynett­verket i KS. Leder av i storbynett­verket, Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap), vil ikke svare på Fædrelands­vennens spørsmål siden hun har ferie.

Ordfører Harald Furre sier at selv om staten skulle åpne for den ordningen storbynett­verket etterspør, vil han ikke ha det i Kristi- ansand.

– Jeg synes ikke det er noen god idè. Det er å gripe altfor langt inn i eiendomsre­tten, sier Furre.

Fædrelands­vennen har vært i kontakt med representa­nter fra KRF, Venstre og Arbeiderpa­rtiet i Kristiansa­nd bystyre. Ingen av dem ser det som aktuelt med parkerings­avgift på byens kjøpesentr­e nå.

– Det er en aktuell problemsti­lling, men ikke noe vi har diskutert i nyere tid, sier Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

BETENKT

I Sørlandspa­rken Næringsfor­ening synes leder Erik Rostoft det er betenkelig at ordfører Harald Furre i det hele tatt er med på å ta opp spørsmålet. Selv om ord- føreren avviser at det er aktuelt med parkerings­avgift i Sørlandspa­rken.

– Det er en sjonglerin­g med våre rammevilkå­r. Det er ikke lenge siden Kristiansa­nd kommune solgte sine arealer til det som skulle være en bilbasert park. Da er det rart hvis politisk ledelse i samme kommune skulle utrede noe slikt nå, sier Rostoft.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Storbynett­verket i KS har bedt om en endring i reglene slik at kommunene kan få bestemme om det skal være avgift på private parkerings­plasser. Sørlandspa­rken er et av stedene der det har blitt diskutert avgift.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Storbynett­verket i KS har bedt om en endring i reglene slik at kommunene kan få bestemme om det skal være avgift på private parkerings­plasser. Sørlandspa­rken er et av stedene der det har blitt diskutert avgift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway