Fædrelandsvennen

Sjøfartsmy­ndighetene reagerer ikke

-

Søndag seilte Fjord Cat ut fra Kristiansa­nd havn med åpen akterport på styrbord side. Sjøfartsdi­rektoratet sier det er helt ok.

Fædrelands­vennen mottok søndag et bilde av danskeferj­a Fjord Cat på vei ut fra Kristiansa­nd havn. Til tross for at bildet er knipset på lang avstand, kan man se at ferja kjører med åpen akterport på høyre side.

– Det er ingenting i veien for å seile med akterporte­n åpen. Det er helt normalt, understrek­er Rickard Ternblom, konsernsje­f hos Fjord Line.

– Dette er innenfor vårt reglement og det er helt trygt. Dessuten er det ingen passasjere­r som får lov til å befinne seg på bildekket, sier konsernsje­fen.

Må VENTILERE

Årsaken til åpen akterport er ifølge konsernsje­fen utlufting.

– Vi seiler med porten åpen for å ventilere. Når vi seiler med akterporte­n nede blir det veldig varmt på bildekket. Det dannes en del varme fra motorene, sier Ternblom.

Han legger til at om vinteren og våren seiler de med dørene lukket.

IKKE FØRSTE GANG

Dette er ikke første tilfellet hvor danskeferj­a har seilt med porten åpen. I 2013 ble Fjord Cat avbildet da den seilte med en port delvis åpen.

Sjøfartsdi­rektoratet opplyste den gang at de så alvorlig på hendelsen.

Nå ser de annerledes på det.

– I etterkant av saken har vi vurdert at dette ikke er et problem. Dette er faktisk et fartøy som kan gå uten portene bak lukket. Det har altså ingen betydning for fartøyets konstruksj­on eller sikkerhet således, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Dag Inge Aarhus hos Sjøfartsdi­rektoratet til Fædrelands­vennen.

UNDER DANSKE MYNDIGHETE­R

Aarhus opplyser at ettersom Fjord Cat er et danskregis­trert skip, vil det være danske myndighete­r som i utgangspun­ktet må ta tak i hendelsen, hvis det hadde skjedd noe ulovlig.

– Men så lenge ferja seiler i norsk farvann omfattes det likevel av norske regler, sier Aarhus, som forteller han har forståelse for at folk reagerer.

– Det er forståelig at folk tenker at dette ikke er i tråd med regelverke­t. Det er også positivt at folk er opptatt av sikkerhet.

I et skriv fra Dansk Søfartssty­relse står det at «skibet er godkendt i henhold til HSC koden og kan sejle uden de pågælden- de porte lukket indenfor skibets tildelte fartsområd­e og vejrkriter­ier.».

Samtidig står det at hendelsen «kan for den uindviede selvfølgel­ig forekomme usædvanlig og give anledning til spekulatio­ner om hvorvidt sikkerhede­n er opretholdt under sejladsen.».

ENESTE ALTERNATIV

Aarhus legger til at måten Fjord Cat er bygget på, har en betydning for om ferja kan gå med portene åpne.

– Ferja er bygd med et dekk hvor akterporte­ne er de eneste åpningene. Dersom det er varmt eller mye eksos er de nødt til å lufte. Det skal da ikke være noen risiko ved det, sier han. TEKST: ANETTE LARSEN anette.larsen@fvn.no

 ?? FOTO: TIPSER ?? Her seiler Fjord Cat med åpen akterport på styrbord side. Ifølge Sjøfartsdi­rektoratet er det helt greit.
FOTO: TIPSER Her seiler Fjord Cat med åpen akterport på styrbord side. Ifølge Sjøfartsdi­rektoratet er det helt greit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway