Fædrelandsvennen

Theresa May mener hun er på rett kurs

- NTB

Ett år etter at hun tok over som statsminis­ter, fastholder en presset Theresa May at politikken hun staket ut, var riktig.

– Jeg er overbevist om at den kursen jeg staket ut i min første tale utenfor Downing Street 10, og som denne regjeringe­n styrer etter, fortsatt er den rette, sa May i en tale i London tirsdag.

Theresa Mays konservati­ve parti mistet sitt flertall i Underhuset i nyvalget i juni i år, og hun har den siste tiden møtt sterk motstand i eget parti.

May innrømmet at valgresult­atet ikke ble som hun ønsket, men sier at hun er fortsatt er fast bestemt på å skape et mer rettferdig Storbritan­nia.

SITTER UTRYGT

Den siste tiden har det blitt spekulert heftig i britisk presse om at det jobbes i kulissene for å skifte henne ut. Storbritan­niaekspert Øivind Bratberg sier at May framstår som vingeklipp­et og med nokså liten troverdigh­et i sitt politiske prosjekt.

– May er i en sårbar posisjon, men hvor lenge hun blir sittende som statsminis­ter er veldig vanskelig å spå. Det er fullt mulig at hun vil bli presset ut denne høsten. Men det er også tenkelig at ting roer seg og at hun blir sittende brexit-prosessen ut. Ting kan skje veldig fort, sier Øivind Bratberg.

Theresa May overtok som statsminis­ter etter David Cameron 13. juli i fjor. I sin første tale som statsminis­ter understrek­et May at hun hadde som mål å skape et Storbritan­nia som fungerer «ikke bare for de privileger­te få, men for alle». Hun lovte å løfte opp de som strevde mest. Men innenriksp­olitisk har lite skjedd, påpeker Bratberg.

– Innenriksp­olitisk har hun trådt vannet og skjøvet hele sin reformagen­da foran seg fordi brexit har tatt så mye tid og energi. Da hun skrev ut nyvalg hadde hun ikke gjort klart hva som var profilen eller agendaen i hjemlig politikk, og det ble ganske tydelig i valgkampen, sier Bratberg.

De fleste kommentato­rer er enige om at May drev en svært dårlig valgkamp, og at hun har liten velgerappe­ll. Hun har fått merkelappe­n «maybot» på grunn av sin til tider robotaktig­e måte å være på, og kritikken haglet mot henne for måten hun håndterte brannkatas­trofen i Grenfell Tower på.

TAKTISKE HENSYN

I tirsdagens tale appellerte May til de andre partiene om å jobbe sammen med regjeringe­n for å takle de store utfordrin- gene Storbritan­nia står overfor. Hun ba opposisjon­en om å bidra med «synspunkte­r og ideer».

– Dette er noe hun gjør utelukkend­e av nødvendigh­et og taktiske hensyn, sier Bratberg, som er førstelekt­or ved Universite­tet i Oslo.

Han påpeker at da May skrev ut nyvalg, var det nettopp for å feie vekk all opposisjon og styrke sin posisjon foran brexit-forhandlin­gene.

– Nå har hun dreid kursen og trenger hjelp for å ha et stødig flertall for å få drevet brexit-prosessen framover. Det blir veldig interessan­t å se hva slags type tverrpolit­isk oppfølging av brexitpros­essen hun tenker seg, sier Bratberg.

 ?? FOTO: AFP/NTB SCANPIX ?? Theresa May er overbevist om at hun har staket ut rett kurs.
FOTO: AFP/NTB SCANPIX Theresa May er overbevist om at hun har staket ut rett kurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway