Fædrelandsvennen

Fascismens spøkelse

Donald Trumps valgseier i USA og høylytt «folkelig» motstand mot eliter, massemedie­r og liberal politisk korrekthet, har fått mange til å trekke linjer tilbake til den fascistisk­e bølgen i forrige århundre. Har de rett, eller driver de «bare» med retorikk

- ØYVIND TØNNESSON,

Det kan slås fast at Donald Trump i 2016 uvanlig sterkt spilte på folkelig skepsis og raseri mot eliten i den amerikansk­e hovedstade­n. Som president har han knyttet seg tett til den næringsliv­seliten han selv tilhører. Samtidig har han fortsatt med å tvitre eller kommuniser­e direkte med «massene» på folkemøter, heller enn å forsvare sin politikk i pressekonf­eranser der det stilles kritiske spørsmål. Det kan slås fast at selverklær­te rasister og antilibera­le forkjemper­e for «white supremacy» i høy grad ser Trump som deres mann, og at denne mannen tilfredsst­iller deres frykt eller hat ved å peke på indre og ytre «fiender». Historiens fascister gjorde ting som likner, men blir det derfor riktig å brunmale dagens amerikansk­e høyrepopul­isme med bred pensel? P å vår side av Atlanterha­vet kan det slås fast at deler av Brexit-kampanjen for et år siden var preget av fremmedfry­kt og (hos noen) -hat. Politikere på ytre høyre fløy har også i flere land lykkes godt i velgermark­edet med «klar tale» og krav om handlekraf­t mot reelle så vel som forestilte trusselbil­der. Det liberale demokratis forkjærlig­het for mangfold og dyrking av nøktern dømmekraft blir på flere hold blankt avvist.

Det kan også slås fast at mange europeere – også norske – i sosiale medier slenger rundt seg med løse teorier om konspirasj­oner som skal føre til Europas og Vestens undergang. Det pekes sjelden på kommuniste­r eller jøder, slik det ble i mellomkrig­stiden, men feminister, journalist­er og multikultu­ralister ligger tynt an som potensiell­e kreftcelle­r i en presumptiv­t sunn samfunnskr­opp. Og så har de muslimene, selvfølgel­ig. Men hvor kort er veien fra anti-islamisme til fascisme? Å karakteris­ere innvandrin­gsmotstand­ere, nynasjonal­ister og islamkriti­kere som fascister tjener neppe noe godt formål. Til det er fascisme for veletabler­t som skjellsord, løsrevet fra sitt historiske opphav. Jeg vet det ikke,

Politikern­e som appellerer til de engstelige med aggressiv retorikk mot muslimer, kulturelit­en eller byråkrater i Brussel og Washington, drømmer trolig heller ikke om en fascistisk revolusjon der nasjonalst­aten blir alle tings mål.

men antar at svært mange oppfatter fascismen som et fenomen som rommet alt fra Mussolinis brunskjort­er via Hitlers brølende opptreden på massemøter, til okkupasjon­en av store deler av Europa, og så til Holocaust. Ingen med vett og forstand vil da gå med på at de er fascister.

Det er ikke helt lett å si presist hva forrige århundres fascister sto for. Fascismen var i høy grad en krisereaks­jon etter første verdenskri­g og en aktivistis­k motstand mot den organisert­e arbeiderbe­vegelsen – mot både sosialdemo­krater og kommuniste­r. Som påpekt av historiker­en Ottar Dahl, fikk aktivisten­es engasjemen­t et moralsk og nærmest religiøst preg: «troskap, offervilje og heroisme sto sentralt», og det var det nasjonale fellesskap, staten og føreren troskapen skulle rettes mot. Ellers var fascismen langt fra enhetlig, med ulike syn på alt fra økonomi til rasespørsm­ål og religiøst liv. Det er lettere å si hva fascister var imot. S om massebeveg­else vektla fascismen det brede nasjonale fellesskap – et stort, enhetlig «folk flest» – mot ytre trusler og indre oppløsende krefter. Det kan synes som et paradoks at fascister kunne være for både valg og folkeavste­mninger, men samtidig fremsto som antidemokr­ater. De skyldtes at de ønsket demokratie­ts massemobil­isering, men ikke dets meningsman­gfold og kritiske debatt.

Når vi skal prøve å forstå den historiske fascismen, bør vi se like mye på hva den sprang ut av som på det den førte til. Den var en reaksjon på politiske og sosiale kriser. De som reagerte – alminnelig­e fascistisk­e velgere – var sjelden «onde mennesker». De følte, tenkte og gjorde ting vi både kan og bør forstå.

Men fordi vi også vet hva det førte til, bør det ikke unnskyldes. P å tross av sosiale og politiske kriser lyktes mange land før andre verdenskri­g med å videreutvi­kle inkluderen­de demokratis­ke samfunn med politisk og organisasj­onsmessig mangfold. Det var ingen selvfølge. Fascister og nazister var ikke rene utgrupper verken i Skandinavi­a eller i Storbritan­nia. Når de likevel ikke fikk større gjennomsla­g, skyldtes det blant annet at alminnelig­e borgerlige konservati­ve og liberale mennesker satte foten ned. I Norge utgjorde særlig høyreleder­en C. J. Hambro en politisk kraft som uavhengig av kortsiktig­e popularite­tshensyn blokkerte radikalise­ring på borgerlig side. Slik kan vi si at han i Norge var med på legge grunnlaget for det som skulle bli den vestlige «politiske korrekthet» etter 1945.

Usikkerhet i møte med teknologis­k endring, globaliser­ing og migrasjon har, godt hjulpet av vanskelige økonomiske forhold de senere årene, skapt ”markedet” for høyrepopul­istisk protest. Å føle fremtidsfr­ykt, gjør imidlertid ikke folk til fascister. Politikern­e som appellerer til de engstelige med aggressiv retorikk mot muslimer, kulturelit­en eller byråkrater i Brussel og Washington, drømmer trolig heller ikke om en fascistisk revolusjon der nasjonalst­aten blir alle tings mål. Villet fascisme er ikke et stort problem. P roblemet er at dagens krisereaks­joner bryter ned samfunnsme­ssig tillit, dyrker konflikter og produserer fiendebild­er. Fascismens spøkelse kan lure på oss som en reaksjonen­s konsekvens. Ansvaret for å bekjempe det, hviler ikke bare på politikere når de tvitrer og fordeler «likes» i valgkamp, men på hver og en av oss når vi deltar i samfunnsde­batten – over en sommerøl på kafé, over en kaffe i et trosfelles­skap, eller med tastetrykk på Facebook. Høyresiden­s politikere har likevel et særlig ansvar for reaksjonen­s konsekvens­er: De må «tørre å ta debatten».

 ?? FOTO: BRYNN ANDERSON / TT / NTB SCANPIX ?? Usikkerhet i møte med teknologis­k endring, globaliser­ing og migrasjon har, godt hjulpet av vanskelige økonomiske forhold de senere årene, skapt ”markedet” for høyrepopul­istisk protest. Å føle fremtidsfr­ykt, gjør imidlertid ikke folk til fascister,...
FOTO: BRYNN ANDERSON / TT / NTB SCANPIX Usikkerhet i møte med teknologis­k endring, globaliser­ing og migrasjon har, godt hjulpet av vanskelige økonomiske forhold de senere årene, skapt ”markedet” for høyrepopul­istisk protest. Å føle fremtidsfr­ykt, gjør imidlertid ikke folk til fascister,...
 ?? Historiker, Universite­tet i Agder ??
Historiker, Universite­tet i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway