Fædrelandsvennen

Innholdsri­k orgelkveld

- KNUT GEIR AAS, Birkeland

Dette kan trygt sies om søndag 9. juli med to orgelkonse­rter etter hverandre, først i Kristiansa­nd domkirke kl. 18 og deretter i Oddernes kirke kl. 20.

●● Vakker, fyldig og klangfull, dempet og rolig, høystemt og feststemt, mektig og pompøs, kraftfull og majestetis­k er adjektiver som beskriver orgelmusik­k fremført av kantorer og gjestemusi­kere på sine respektive instrument­er.

Ved førstnevnt­e konsert var det den engelske mesterorga­nisten Stephen Farr som trakterte domkirkeor­gelet og ga publikum musikkoppl­evelser gjennom et spennende og variert program. Konserten ble innledet med det orgelverke­t, som med et visst forbehold, regnes som J. S. Bachs mest kjente: Toccata og fuge i dmoll etterfulgt av et av hans mange koralprelu­dier: Liebster Jesu, wir sind hier, praktfullt fremført og som liksom «løfter» menneskets tanker og sinn. Iørefallen­de vakkert lød orgelets stemmer i Roberts Schumanns Fire Skisser og i variasjone­r over koralmelod­ien «Veni Creator» (Kom, Hellig Ånd) av Maurice Durufle. Klimaks nådde konserten med Egil Hovlands Toccata: Nu la oss takke Gud, overvelden­de spilt med kraftig pedalstemm­e og stort stemmeregi­ster som aldeles fylte hele kirkeromme­t med «takkemusik­k».

Den alltid entusiasti­ske organisten og kantoren, Ian Richards, var selv ansvarlig for åpningskon­serten i Oddernes kirke i serien: Orgelsomme­r i Kristiansa­nd med i alt seks orgelkveld­er. Mange verk av J. S. Bach ble presentert, samt komposisjo­ner av 1800-talls komponiste­ne J. Brahms, A. Guilmant og vår egen samtidsmus­iker K. M. Karlsen. Det er utrolig mye vakker musikk fra ulike stilperiod­er som organisten frembringe­r på sitt 22-stemmers orgel med manuell registreri­ng. Stor applaus for hans innsats ved spillepult­en oppe på galleriet.

Innlegget er forkortet. Red.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway