Fædrelandsvennen

Denne performanc­ekunstnere­n stoler på publikum

I performanc­everket« O u tO f Air» skal tilskueren selv velge om den «druknende» danseren i badekaret skal få luft eller ei.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Publikum er en sentral del av dette prosjektet. Og jeg har faktisk aldri opplevd at tilskuere ikke gir meg luft. Det skjer noe med mennesker når de er i en gruppe. Ansvarsføl­elsen og fellesskap­et er noen nøkkelord her, som kan knytte dette til et større bilde om mennesket og samfunnet, sier den litauiske danseren Irina Lavrinovic til Fædrelands­vennen.

Tirsdag ettermidda­g framførte hun norgesprem­ieren på det spesielle performanc­everket «Out Of Air», som hun har lagd sammen med koreograf og danser Asher Lev.

Det var Ravnedans som hadde invitert henne til å bidra på årets program.

«OUT OF AIR»

I performanc­everket «Out Of Air» spiller tilskuerne altså en aktiv rolle i prosessen.

Publikums deltakelse tvinges fram ved at danseren Irina Lavrinovic senker seg under vann og holder pusten, og signaliser­er at hun trenger luft fra ballongene som publikum har fått utdelt i forkant. De må derfor ta et aktivt valg om de skal hjelpe henne eller ikke.

– I starten bruker publikum å være litt beskjedne og nesten nervøse, men etter hvert som jeg gjør pusteøvels­ene sammen med dem i starten så løsner de litt og lever seg inn, forteller Lavrinovic, som tidligere har framført prosjektet i Belgia og Nederland.

– Det handler om å få publikum til å slappe av, og få de til å entre et alternativ­t rom sammen med oss, legger koreograf Asher Lev til.

– ØKENDE INTERESSE

Tirsdagens spesielle performanc­e på Sørlandets Kunstmuseu­m var bare en av mange programpos­ter under årets Ravnedans, som startet i helga og varer til torsdag kveld.

– Vi startet årets festival med barnedisko på Aladdin i helga, og det kom rundt 50 personer dit. Det er ikke hver dag at folk står i kø for å dra på dansearran­gementer i byen. Den økende interessen for festivalen vår er gøy å følge med på. Vi la ut 40 festivalpa­ss, siden det ikke er plass til så mange tilskuere på flere av programpos­tene, og alle ble solgt i år, forteller Kittelsen fornøyd.

Men årets festival er ikke helt over ennå. Torsdag er det klart for Ravnedans sitt første Kildensama­rbeid.

– Den finske samtidsdan­seren Taneli Törmä skal framføre «Classical Beauty: Location X» i Kilden torsdag kveld, og denne programpos­ten er vi spesielt spente på. Det er utrolig gøy at vi kan samarbeide med flere aktører i byen, forteller Irene Vesterhus Theisen, styremedle­m i Ravnedans.

KOM FRA STAVANGER

Tilskuer Lene Aareskjold tok turen fra Stavanger for å få med seg årets Ravnedans-festival.

– Ryktet har spredt seg utover Norge siden festivalen leverer kvalitet hvert år. Men det sosiale er også en viktig del av hele Ravnedans-opplevelse­n, forteller Aareskjold, som selv holder på med dans på Tou Scene i Stavanger.

Aareskjold tok med seg venninnen Mari Rossavik, som også ble med til Kristiansa­nd for anledninge­n.

– Jeg er imponert over hva festivalen har fått til siden oppstar-

ten. I helga fikk vi med oss det som skjedde i Ravnedalen, og vi gleder oss til hva torsdagen kan by på, forteller Rossavik.

 ?? BEGGE FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Danser og performanc­ekunstner Irina Lavrinovic fra Litauen måtte stole på tilskuerne på Sørlandets Kunstmuseu­m tirsdag ettermidda­g. Da fikk hun luft via ballonger til performanc­everket «Out Of Air».
BEGGE FOTO: KRISTIAN HOLE Danser og performanc­ekunstner Irina Lavrinovic fra Litauen måtte stole på tilskuerne på Sørlandets Kunstmuseu­m tirsdag ettermidda­g. Da fikk hun luft via ballonger til performanc­everket «Out Of Air».
 ??  ?? Irina Lavrinovic under tirsdagens performanc­e på Sørlandets Kunstmuseu­m. Performanc­everket skal også framføres på samme sted onsdag.
Irina Lavrinovic under tirsdagens performanc­e på Sørlandets Kunstmuseu­m. Performanc­everket skal også framføres på samme sted onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway