Fædrelandsvennen

Små fortelling­er om livene våre

- ANETTE OS

NOVELLER «Lettiparke­n»

Judith Hermann Pelikan mennesker som har kjent hverandre som unge og møtes igjen årevis seinere. Hun beskriver også skilsmisse, nye partnere, døende foreldre og timen hos psykoanaly­tikeren.

Judith Hermann regnes i dag som en av Tysklands store forfattere. I disse novellene beskriver hun hverdagene våre, og mennesker vi sannsynlig­vis kjenner. Hun ser nærmere på relasjoner, ensomhet, psykisk sykdom og på hvem vi egentlig er, gjennom realistisk­e observasjo­ner og hverdagsli­ge samtaler. Slik hun beskriver det, er det i overgangen­e fra for eksempel en jobb til en annen, i en flytting, i en ferie eller et besøk, at følelser oppstår.

Et av de sentrale temaene, er opplevelse­n av å bli gjenforent med en gammel venn. Hvordan plukker man opp tråden etter å ha vært borte fra hverandre i mange år? Og – er det mulig? Uansett hvor gode venner man har vært, virker det på Hermann, er det umulig å få vennskapet til å bli så bra som det en gang var dersom man har vært for lenge fra hverandre. Man har opplevd for mye på hver sin kant til å kunne forenes.

Hermann skriver godt. Men – novellene kan oppleves noe like og gjentakend­e. Hermann bruker den samme observeren­de metoden i novellene sine. Mens noen av novellene er praktfulle, er andre lite engasjeren­de. På slutten av boka tok jeg meg i å sukke høyt, idet jeg igjen leste en novelle som minnet meg om de foregående.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway