Fædrelandsvennen

Mannen bak dr. Mengele

- TARJEI LEER-SALVESEN

HISTORISK ESSAY «Nazibarone­n bak dr. Mengele og menneskeve­rdets undergang»

Øyvind Foss Kolofon

Dr. Mengeles grusomhete­r i Auschwitz har alle hørt om. I Øyvind Foss’ siste bok, beskrives Dr. Mengele som en annen manns assistent. Josef Mengele har gått inn i historienn som «den grusomme legen», i bestemt form entall. Mannen plukket ut fanger i konsentras­jonsleiren Auschwitz-birkenau for å drive tvilsomme, smertefull­e og farlige medisinske eksperimen­ter på dem. Han kombinerte sin medisinske forskning med en stilling i SS.

Tallrike var de som døde under Mengeles forskning.

Professor emeritus Øyvind Foss, opprinneli­g fra Kristiansa­nd, har i sin siste bok tatt for seg apparatet rundt Dr. Mengele.

Især retter han fokus mot en professor ved Keiser Wilhelm Institutte­t for antropolog­i, menneskeli­g arvelære og eugenikk i Berlin. Mannen var professor Otmar Freiherr, også kjent som Baron von Verschuer.

Det nøyaktige forholdet mellom disse to er ikke godt nok belyst, og er omstridt. Det skriver også Foss om i boken. Men han skriver om det som nå er kjent, og det er tankevekke­nde lesning.

Mengele og hans assistent i konsentras­jonsleiren pakket og sendte menneskeli­ge organer videre til Berlin. Han hadde trukket i trådene da Mengele fikk jobb, og nå mottok baronen resultaten­e av arbeidet.

Kroppsdele­r etter ofre for drap, altså. Alle tanker om samtykke fra pasientene var forlengst forlatt i dette apparatet. Tilbake fikk Mengele takk og lovord, og von Verschuer antydet at et professora­t kunne være innenfor rekkevidde for Ss-legen som forsynte ham med dette.

I Foss’ bok belyses også von Verschuer rolle i indremisjo­nen, den tyske kirkens forhold til Det tredje Riket, og (det sene) oppgjøret i akademia.

Den er ikke en veldig lett tilgjengel­ig bok, og neppe den man bør starte med hvis man skal lese om oppgjøret med nazismen. Men den er et viktig supplement på sine områder. For lesere som allerede har interesse for feltet, kan den anbefales.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway