Fædrelandsvennen

En søt historie

- VALERIE KUBENS

FORTELLING «Min venn pingvinen»

Tom Michell. Oversatt av: Bente Rannveig Hansen Aschehoug

Ikke bare hunder kan bli menneskets beste venn – men en pingvin som kjæledegge? Jo, det går visst an, det også. Britiske Tom Michell har skrevet en søt bok om en ung engelskman­n som finner «menneskets neskets beste venn» i en forlist, halvdød pingvin i Argentina på 1970-tallet.

Rent litterært er boka ingen høydare, mer som en journalist­isk beskrivels­e å regne. Men den er uvanlig, og den er sjarmerend­e.

Den handler altså om en sånn passelig velstående, ung, britisk fyr som vil «ut og finne seg sjæl» og velger det eneste kontinente­t på kloden hvor han ikke har slektninge­r, Sør-amerika. På ei strand rett nord for den argentinsk­e grensa, på feriestede­t Punta del Este i Uruguay, går han tur en dag, og finner tusenvis av oljetilsøl­te, døde pingviner. Midt blant dem er det en som beveger seg, en som ennå ikke er omkommet av miljøforur­ensningen, vill i blikket, intens i bittet, med livsfarlig­e skarpe klør på føttene.

Jeg-personen tar pingvinen med seg hjem i et handlenett, binder nebb og føtter sammen, vasker den fri for olje, tvangsfore­r pingvinen med død brisling og gjør seg til venns med dyret.

Resten av boka er en rørende historie om hvordan dyr og mennesker knytter seg til hverandre, et forhold der mennesket leser alle sine lengsler inn i dyrets blikk og tolker dyrets «svar» etter eget behov og ønske. Pingvinen blir nok et eksempel på hvordan dyrs kravløshet og hengivenhe­t overfor dets herre overgår menneskers komplisert­e relasjoner til egne artsfrende­r.

Vår britiske jeg-person tar pingvinen med seg til den britiske kostskolen i Argentina hvor han underviser barnebarn av tidligere kolonialis­ter i engelsk, gutter med lengsler og savn. Til pingvinen på balkongen til læreren går det en strøm av elever og ansatte på skolen, folk som søker varme og forståelse i dyrets blikk. Og sosial som pingvinen er, viser den begeistrin­g og hengivenhe­t mot alle.

Dette er en rørende fortelling, et lite glimt av trøst og varme i en ellers ganske tøff litterær verden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway